Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olof Grinds bilder visas på Fotografiska

Olof Grind från Falun deltar i Höstsalongen på Fotografiska museet i Stockholm.
Han är en av sju inbjudna fotografer vars arbeten juryn särskilt valt att lyfta fram som bra exempel på samtida svenskt fotografi.

Höstsalongen 2015 är den största jurybedömda utställningen inom svenskt fotografi. Förra året, premiäråret besöktes utställningen av 60 000 personer. Salongen är öppen för alla att söka. 2304 fotografer anmälde sig i år. Av dem valde juryn ut 24 stycken. Dessutom deltar ytterligare sju fotografer som bjudits in särskilt av juryn - bland dem Olof Grind, 23 år, som är uppvuxen i Falun, sedan några år har han Stockholm som bas, han reser mycket och har bland annat bott i Paris i ett halvår.

I utställningen på Fotografiska deltar han med en serie som omfattar 13 bilder. De flesta fotograferade under det senaste året.

Hur skulle du beskriva dina bilder?

– Jag skildrar verkligheten, men försöker få fram det som jag tycker är mest magiskt. Ljus, stämningar, känslor. Det blir en slags drömvärld, en bild av mina dagdrömmar som betraktaren kan ta del av.

Vilka slags bilder tittar du själv helst på?

– Jag gillar skildringar av ungdomskultur, och bilder av arkitektur, men jag får nog mest inspiration genom filmer. Regissörer som använder sig av symmetri och färger på ett medvetet sätt. Till exempel Wes Andersons filmer (Royal Tenenbaums och The Grand Budapest hotel mf).

Hur kom det sig att du valde fotografi som uttrycksform?

– Jag är uppvuxen i ett konstnärligt hem, båda mina föräldrar är konstnärer. Bilder och skapande var och är en naturlig del hemma, att det blev just fotografi tror jag beror på att mina föräldrar skaffade en digitalkamera när jag var tio år. Det var så roligt, jag sprang runt och fotade natur. Sedan fick jag en egen kamera och upptäckte sociala medier som bilddagboken. Jag fann ett socialt forum där jag kunde delade bilder med vänner och användare med samma intressen och fick rolig feedback. Jag tänkte aldrig på att jag kunde jobba med bilder. Jag ville nog bli arkitekt som jag minns det.

I dag försörjer sig Olof Grind delvis som frilansfotograf när han inte arbetar med egna projekt.

Se fler av Olofs bilder på hans hemsida: dmtr.se och på hans Instagramprofil: olofgrind.