Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle visar akvareller med vemod från finnmarken

Akvareller med vemod från Malungs finnmark, Gotlandsmotiv och förfall är ett genomgående tema i Olle Christofferssons tavlor. I lördags hade han vernissage på biblioteket.

Han kommer från Andersviksberg och flyttade till Uppsala när han var 18 år, där bor han ännu kvar.

Han började måla i sjuårsåldern och har gått många målarkurser genom årens lopp.

Olle, som är gift med en gotländska, hämtar många av sina motiv från Gotland.

När han inte vistas hemma i Uppsala reser han med målargrejerna mellan de mörka skogarna i finnmarken och de ljusa slätterna på Gotland. Han har stugor på båda ställena.

En del av tavlorna är ljusa och somriga, andra mer dunkla och mystiska.

– Finnmarken har ett stort vemod, men mitt i det finns det glimtar och glädje. Det försöker jag ta in i mina tavlor, säger Olle.

Olle, som har en bakgrund som högskolelektor i exegetik (bibeltolkning), har ett stort behov av att måla, endera i olja eller med akvarellfärger.

– Jag är mer intresserad av arbetsprocessen än av resultatet. Varför känner jag så här? Vad är det i landskapet eller människan som skapar den här känslan?

Det är frågor som Olle ofta ställer sig i skapandet.

Hans favoritavla på utställningen föreställer en väderkvarn på Gotland. Han har gett den namnet " Sönderfallande landskap". Att måla förfall är en favorit.

Olle Christofferssons utställning pågår till den 24 november.