Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle visar akvareller med vemod från finnmarken

Akvareller med vemod från Malungs finnmark, Gotlandsmotiv och förfall är ett genomgående tema i Olle Christofferssons tavlor. I lördags hade han vernissage på biblioteket.

Annons

Han kommer från Andersviksberg och flyttade till Uppsala när han var 18 år, där bor han ännu kvar.

Han började måla i sjuårsåldern och har gått många målarkurser genom årens lopp.

Olle, som är gift med en gotländska, hämtar många av sina motiv från Gotland.

När han inte vistas hemma i Uppsala reser han med målargrejerna mellan de mörka skogarna i finnmarken och de ljusa slätterna på Gotland. Han har stugor på båda ställena.

En del av tavlorna är ljusa och somriga, andra mer dunkla och mystiska.

– Finnmarken har ett stort vemod, men mitt i det finns det glimtar och glädje. Det försöker jag ta in i mina tavlor, säger Olle.

Olle, som har en bakgrund som högskolelektor i exegetik (bibeltolkning), har ett stort behov av att måla, endera i olja eller med akvarellfärger.

– Jag är mer intresserad av arbetsprocessen än av resultatet. Varför känner jag så här? Vad är det i landskapet eller människan som skapar den här känslan?

Det är frågor som Olle ofta ställer sig i skapandet.

Hans favoritavla på utställningen föreställer en väderkvarn på Gotland. Han har gett den namnet " Sönderfallande landskap". Att måla förfall är en favorit.

Olle Christofferssons utställning pågår till den 24 november.