Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oljud kan stoppa motorfest

Deltävlingen i Uphill cup på gruvområdet Malmen den 12-13 maj blev en mycket publikvänlig motorfest. Ändå ser det mörkt ut för arrangörsklubbarnas - Ludvika MS och Grangärde RRC - möjligheter att arrangera tävlingen varje år i fortsättningen.

Annons

Och då är det inte den uppvaknande gruvnäringens anspråk på området som kan sätta käppar i hjulet, utan klagomål på tävlingens ljudnivå.

I en skrivelse som slutligen hamnade hos miljöchefen Göran Eriksson deklareras att störande oljud hördes hela helgen från motortävlingen på Malmenområdet. Den klagande anser att det inte finns något egentligt motiv till att i fortsättningen bevilja tillstånd för Uphill cup.

Inte heller anser den klagande att den aktuella tävlingen generar "några vinster för varken kommunen eller drabbade".

I det sistnämnda faller förefaller inte miljöchefen ha några synpunkter. Däremot när det gäller motorbullernivån instämmer Göran Eriksson. Han är själv bosatt i Grängesberg och hörde ljudet från tävlingen.

I sitt svar via e-posten till den klagande förklarar Göran Eriksson att han blev "förskräckt" över hur mycket det lät.

Till tidningen säger han att det visserligen var frågan om en enstaka händelse. Men ljudet från tävlingen spred sig långt, från Malmen till andra sidan av samhället.

– Jag är tveksam till om det kan beviljas ett tillstånd för den här tävlingen nästa år. Det skulle möjligen vara om det finns något sätt att dämpa bullernivån, men jag tror det är svårt.

Samtidigt går det inte att bortse från faktumet att Uphill cup arrangerades på ett gruvindustriområde där buller och dån var vardagsmat för drygt 20 år sedan. Och mycket pekar på att gruvnäringen vaknar till liv igen.

Är inte en gruva i full drift en värre källa till buller än en enskild motortävling?

– Det är klart att en gruva låter också, men inte hela tiden. Jag bodde i Gränges även när gruvan var i gång, och det enda klagomålet som jag minns från då gällde en gruvfläkt.

Göran Eriksson nämner att han varit i kontakt med motorklubbarna och informerat om att det kommit in ett klagomål.