Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oljeutvinningen har nått sin topp

Under den senaste tiden har vi fått uppleva drastiska ökningar av bensinpriset. Det har inneburit att priset på 95-oktanig bensin nu med bred marginal överstiger 15 kronor per liter. Enligt en nyligen publicerad bok Peeking at Peak oil (ISBN 978-1-4614-3423-8) är ytterligare prisökningar inom snar framtid att befara. Jordens oljetillgångar håller på att sina och nödvändiga nya fyndigheter lyser med sin frånvaro

Författaren till nämnda bok är Kjell Aleklett, förutom professor i fysik vid Uppsala Universitet även ordförande i Aspo (Association for the Studies of Peak Oil and Gas). Aspo är en sammanslutning av experter, som ser som sin uppgift att analysera exploateringen av jorden fossila energitillgångar, kol, fossilgas och då i första hand olja. I sin bok ger Aleklett en resumé av exploateringen av jordens oljetillgångar alltifrån oljeepokens början 1859 i Titusville i Pennsylvania USA.

Där sipprade det ur berggrunden fram en då okänd vätska, petroleum (olja). Vid borrning i berget, och då borren nått et djup av 21 m kunde noteras ett oljeflöde på ett par oljefat per dag (ett oljefat är 159 liter). För att senare vid ett borrdjup på 189 meter få ett oljeflöde på som mest 5 000 fat per dag. 150 år senare hade oljeutvinningen i borrhålet sinat till tolv fat per dag, för att i dag vara ett avslutat kapitel, som gått till historien.

Då 1859 kunde användningsorådet av den utvunna oljan endast vara som råvara för framställning av paraffin för belysningsändamål. Sedan under årens lopp har oljan fått ett allt vidare och i det närmste i många fall oersättliga användningsområden. Vår planets oljefyndigheter (bildad för miljontals år sedan), exploateras och konsumeras oåterkalleligen för närvarande med cirka 85 miljoner fat per dag. Den utgör förutsättningen för dagens industriella samhälle.

I sin bok ger Aleklitt även en resumé av sökandet efter 1859 av nya oljefyndigheter och hur tekniken utvecklats fram till nuvarande djupvatten - projektering tusentals meter ner i havsbotten på havsdjup upp mot 3 000 meter; främst i Mexikanska golfen och utanför Brasiliens respektive Afrikas västkust. Boken innehåller också en resumé av resultatet av utförda tusental borrningar i sökandet efter olja. Ungefär 50 000 sådana borrningar har resulterat i oljefyndigheter, men i mångfaldigt fler borrningar har ingen olja överhuvudtaget återfunnits.

Av dessa oljefyndigheter har 291 befunnits innehållit oljemängder, som betecknats som gigantiska (innehålla mer än 500 miljoner fat). Störst av dem alla är Ghawar i Saudi Arabien, som på 1980-talet uppnådde sin maximala produktion på cirka sex miljoner fat per dag eller cirka sju procent av världens då totala oljeproduktion. Utvecklingen beträffande utvunnen olja i Ghwarfältet, liksom i övriga gigafält har sedan ingående blivit föremål för en ingående uppföljning, och har därvid konstaterats en avtagande utvinning av oljan under de senaste åren.

Mot bakgrunden av detta hävdar Aleklitt i sin bok, att utvinningen av jordens fossila oljetillgångar, som påbörjades 1859, nu nått sitt maximum, sin peak, för att sedan undergå en oåterkallelig minskning. Närmast kommer det att innebära höjda bensinpriser, vars konsekvenser närmast kommer att mötas med minskat bilåkande, för att sedan efterhand innebära allvarligare konsekvenser för samhällsekonomin.

Olle Nelson

är pensionerad ingenjör och energidebattör från Ludvika.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel