Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika bud om älgjakten

Älgjaktsrapporterna från septemberjakten i Transtrandsområdet varierar. Gott om älg rapporterar flera jaktlag. Men Faluborsåsens jaktlag i norra delen av Transtrandsfjällen, upp mot Görälven, är jakten helt inställd på grund av varg.

Annons

– Vi bestämde veckan före jaktstarten att vi skulle ställa in septemberjakten. Det var på våra marker som vargarna tog ett par kor nyligen. Och upp till sju vargar har setts i reviret, så vi vågar inte släppa några hundar, säger Birger Röngård.

Han är en av 15 jägare i laget som nu avstår septemberjakten och möjligen gör ett försök senare, när det blivit spårsnö.

– Då har vi i alla fall viss möjlighet att kunna se var vargarna finns för tillfället.

– Det är nog första gången på 100 år som det inte jagas älg här på våra marker i september. Jag tycker att det är oerhört tråkigt, septemberjakten är den trevligaste och bjuder ofta på fina naturupplevelser, säger Birger Röngård.

Hos Östfjällets jaktlag, på fjällsidan väster om Sälen, var det betydligt gladare tongångar.

– Vi har gott om älgar på markerna, betydligt mer än jag hade väntat. Första jaktdagen sköt vi en liten tjur och en kalv, men vi var i kontakt med sju älgar till som gick ut, sa Stefan Andersson, jaktledare på Östfjället sedan 20 år tillbaka.

Efter tre dagars jakt kunde Östfjället summera sex stora och tre kalvar av tilldelade tio stora och lika många kalvar.

Då det gick litet troll i jakten första dagen var det lagets två åldermän som visade vägen. Skyttar var de två äldsta deltagarna - Stig Garbergs, 81, och Lars-Ola Michelgård, 72.

Vålbrändans jaktlag, 27 jägare, kammade noll första dagen då de jagade på Hemfjällets östsida, men på tisdagen blev det två älgar fällda under förmiddagens drev.

– Vi har koförbud, men vi har goda förhoppningar om att vi ska kunna fylla kvoten åtta stora och åtta kalvar, sa jaktledaren Lasse Sivertsen.

I området kring Sörsjön hade Rötmorens jaktlag, 13 jägare, fällt tre älgar efter lika många dagars jakt.

– Det ser bra ut i våra marker, det är gott om älg. Vi har licens på fyra stora och fyra kalvar, rapporterade jaktledaren Emil Forstman.