Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ole Dahl

Ole Dahl, Orsa avled den 3 september, lugnt och stilla i kretsen av de närmaste. Han fyllde 91 år i maj och sörjs närmast av sambon Inger och av sina tre döttrar med familjer.

Yrkeslivet började redan 1937 för Ole med anställning hos Järnbirgers i Orsa. Där stannade han i mer än 40 år. Därefter arbetade han som kyrkvaktmästare i Orsa församling fram till pensioneringen 1986. I februari 1974 välkomnades Ole som kyrkvärd. Sitt kyrkvärdskap fortsatte han med fram till 2008. I samband med kyrkans renovering 1979 började Ole ta tillvara gamla föremål, som annars skulle ha kasserats. Samlandet ledde så småningom till uppbyggnaden av kyrkans tornmuseum, som invigdes den 8 november 1995 av dåvarande biskopen, Claes Ytterberg.

Genom åren hade Ole ett stort intresse för kultur och byggnation. 1997 fick han Orsa kommuns kulturpris. Ole hade förmånen att ha en god hälsa fram tills för fem år sedan, då han drabbades av en hjärtsjukdom. Efter att han firat 91-årsdagen hemma i maj flyttade han in på Orsagården. Vid många tillfällen den sista tiden återkom han till att han var mycket nöjd, lycklig och tacksam över att ha fått leva ett långt och rikt liv.