Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okunskapen får inte härska

Annons

"Magplask" har nämnts som omdöme om Falu kommuns planer på att bygga ett 16 våningar högt hotell intill Hästbergs kyrkogård och den k-märkta muren vid kyrkogården, en unik och fast fornlämning.

De ansvariga måste lyssna på de boende på Lustigknopp. Enligt Svensk Byggtjänst är medborgarnas inflytande i utsatta områden en ödesfråga. Vi har hyreshus på alla höjder i området. Ytterligare ett höghus genererar ökad biltrafik med stora problem som följd.

Avverka inte den skog som finns på den lilla skogsremsa som finns kvar! Skogen växer på en strandvall efter avsmältningen från istiden. Jordskorpan höjdes när trycket försvann. De första topparna av land, som bröt igenom vattnet, var öar och bergen reste sig. På bergen står nu hyreshusen.

Det planerade höghuset kommer i jämnhöjd med tornet på Stora Kopparbergs kyrka. Hur tänker de moderna arkitekterna i bostadsbolaget Kopparstaden? Ta hänsyn till den befintliga miljöns karaktär och geologiska karaktär och skydda de estetiska kulturhistoriska miljövärdena och respektera gravfriden.

Kyrkogårdsmuren är en fast fornlämning. Våra förfäder uppförde denna mäktiga och märkliga mur med primitiva hjälpmedel. Odlingsrösen ligger kvar här och minner om hungersnöden under 1850-talet tvingade våra förfäder att frigöra skogsmarken från sten för att ge plats åt grödor och boskapsskötsel. Här blev också en begravningsplats.

Muren far illa och det blir menligt för kyrkogården med ett näraliggande höghus. Är det rent av så att kyrkan har ignorerat fornminneslagen när den accepterat husplanerna? För att få p-platser i anslutning till det nya huset planeras tydligen en utgrävning av strandvallen under den kvarvarande skogen.

Jag vill föreslå andra attraktiva områden för ett höghusbygge, nämligen i Övre Norslund, Lugnet och vid Stennäset. Under alla förhållanden bör Falu kommun och Kopparstaden bortse från prestige och tänka nytt. Lustigknoppsplatsen är ett trångt och själlöst område för höghusplaner.

Barbro Edlund

beskriver sig som "Falubo med framtidstro"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel