Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okritiskt i medierna

Annons

I samband med Irakkriget tappade jag allt förtroende för svenska mediers utrikesrapportering. Vilken svensk har ens hört talas om det dokument som vände krigsopinionen i USA, The Downing Street Memo? Där framkom att Bush redan åtta månader före krigsutbrottet beordrat att underrättelser och politik skulle anpassas för att förbereda för ett anfall.

Det är likadant nu med Syrien. Kina och Ryssland framställs som sabotörer av en lösning på konflikten. Bara regimens grymheter rapporteras, fast alla borde veta att i krig är man dumma mot varandra. Det är ofrånkomligt, särskilt i inbördeskrig.

Det är inte fråga om någon arabisk vår i Syrien. Saudiarabien hjälpte Bahrain med trupper att slå ned vårtecknen där, och tillsammans med Turkiet hjälps dessa båda USA-allierade åt att utbilda och beväpna islamitiska terrorister att slåss mot Assadregimen.

Återigen lånar sig svenska medier okritiskt till propagandaorgan för USA och Nato. Syrien är ännu en bricka i ett cyniskt spel att isolera Iran och införliva hela den oljerika regionen i den västliga intressesfären.

Bo Staaf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare