Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökning av antalet viltolyckor

Jämfört med juni förra året har antalet viltolyckor i Malung-Sälen mer än fördubblats. Värst drabbad är riksväg 71 mellan Yttermalung och norska gränsen. Men även längs E45 strax norr och söder om Malung sker många olyckor.

Förra året inrapporterades åtta viltolyckor i juni. I år har det varit minst sexton. Mest är det rådjur och älg som är inblandade. Och det normala vid den här tiden på året är att olyckorna sker i gryning och skymning.

– Men nu har det varit flera olyckor mitt på dagen. Det är oförklarligt, säger Mats Larsson, kretsansvarig viltolyckor Malung.

Men han uppfattar att det är fler djur i rörelse på grund av den ökade rovdjursstammen. Och för att bilisterna ska få bättre sikt och lättare kunna upptäcka djuren har Trafiksäkerhetsverket röjt bort skogen längs riksväg 71 mellan Vallerås upp mot Östra Tandö.

– Man tycker att bilisterna borde kunna se djuren tidigare då. Men de har tunnelseende och tittar bara på sin del av vägbanan, säger Mats Larsson.

Och när olyckan väl har inträffat är man skyldig att rapportera in till sos-alarm.

– Men det finns flera bilister som inte tror att man måste det. Så mörkertalet över viltolyckor är stort, säger Mats Larsson.

Ibland väntar bilisterna flera timmar eller ett helt dygn på att rapportera. Vid den senaste olyckan kom anmälan in först fyra timmar efter olyckan. Då var det inte markerat exakt var den hade skett.

– Vi fick veta att den skedde fem kilometer norr om Äppelbo. Med en sådan lägesbeskrivning är det svårt att hitta djuret, säger Mats Larsson.