Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart när turistbyrån flyttar

Turistbyrån blir kvar åtminstone året ut. När den kan flyttas är det ingen som vet.
För egentligen skulle all kommunal verksamhet varit ute ur kvarteret Ugglan redan i april.
– Men det har fortfarande inte skett, konstaterar kommunalrådet Ulf Hansson (S).

Ambitionen är fortfarande att flytta turistbyrån till resecentrum vid järnvägsstationen. Men än så länge håller Skanska till i stationshuset medan bygg- och anläggningsarbetet pågår. Kontraktet sträcker sig till den 31 december.

De nya lokalerna är dock mindre. Det innebär sannolikt att försäljningen av Dalahästar, smycken och annat begränsas jämfört med i dag. I övrigt blir turistbyråns uppdrag i stort sett detsamma.

– Vi ska behålla en hög servicenivå, både för fysiska och digitala besökare, säger Ulf Hansson.

Tillförordnade kultur- och fritidschefen Anna Domeij har fått i uppdrag att göra en konsekvens- och riskanalys inför en trolig flytt till resecentrum. Sedan ska marknaden undersökas angående eventuell försäljning av kvarteret Ugglan. Tidigare Skogshögskolan i Garpenberg, Garpenbergs gamla skola och Wahlmanska huset, är andra byggnader som kommunens strategiutskott vill göra sig av med.

Anna Domeij har också tittat på alternativ till att lägg ner kultur- och fritidsnämnden. Verksamheten skulle i så fall troligtvis lyda under utbildningsnämnden.

– Fastigheterna och idrottsanläggningar skulle däremot hamna under lokalstrategen, säger Ulf Hansson.

Om nämnden trots allt blir kvar krävs nerdragningar. Det finns ett sparkrav på 1,5 miljoner kronor.

Frågan är om det behövs 13 kommunala badplatser, över 20 samlingslokaler och om det är nödvändigt att betala ut stöd till 235 föreningar.

Kommunstyrelsen inväntar skriftligt material. Sedan ska saken diskuteras i de politiska partierna innan ett beslut kan fattas i kommunfullmäktige.