Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart när timmerterminalen i Malungsfors kan öppnas

Bommarna har inte fällts.
Hoppet om att öppna upp timmerterminalen i Malungsfors lever fortfarande.
Kommunledningen och det nybildade terminalbolaget jobbar nu intensivt för att Trafikverket ska riva upp beslutet om att inte satsa på underhåll av järnvägen mellan Rågsveden (Äppelbo) och Malungsfors.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

- Jag menar att det blivit litet av ett moment 22 i den här frågan, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (s).

Malung-Sälen kommun äger terminalbolagets mark och Trafikverket ansvarar för banområdet. Tidigare i år har man med Trafikverkets godkännande rensat upp terminalområdet från sly och annat. Man har även fått en del andra positiva signaler. Men något klartecken och övriga förutsättningar för att öppna upp terminalen har man inte fått. Det man även hoppas på är att sträckan Malung upp till Malungsfors ska bli ett kommunalt industrispår.

– Våra argument för att öppna terminalen har trots allt fått ett positivt bemötande då vi framhållit vikten av att föra över tunga transporter från vägar till järnväg, säger Kurt Podgorski.

I terminalbolaget ingår förutom kommunen flera bolag inom skogsnäringen.

I grund och botten menar han att det handlar om pengar. Samtidigt som han kan förstå att Trafikverket har en begränsad budget att hålla sig till, tycker han att allt talar för att det är en bra satsning att öppna timmerterminalen med tanke på miljö och slitage på vägar. Malungs kommunalråd har haft förhoppningar om att öppna upp terminalen redan i år.

_ Det kanske är att hoppas för mycket att det ska bli verklighet i år, men vi kommer att kämpa på, tillägger han.

Malungs kommunalråd har varit med om många turer när det gäller nedskärningar och satsningar på infrastrukturen i Västerdalarna genom åren.

_ När man rev upp rälsen mellan Malungsfors och Sälen lovade man en satsning på vägen upp till Sälen och det är 40 år sedan, konstaterar Kurt Podgorski.

Hur det gick med den saken menar han att många undrar än i dag.

I nästa vecka ska Kurt Podgorski och Hans Unander träffa infrastrukturminister Anna Johansson och bland annat diskutera hur man ska gå vidare med timmerterminalen i Malungsfors.