Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart när gruvutbildningar kan starta

Västerbergslagens utbildningscentrum (VBU) håller för fullt på att undersöka hur man ska kunna förse traktens framtida gruvindustri med kompetent arbetskraft.
Klart är att man vill införa olika gruvutbildningar, men i dagsläget vet man inte när de kan startas.

Annons

Nordic Iron Ore planerar att återuppta gruvdriften i Håksberg och Blötberget 2015, och Grängesberg Iron siktar på att kunna ta upp den första malmen i Grängesberg samma år.

I det material som VBU har tagit fram gällande strategin för utbildningarna inom det gruvtekniska området skriver man:

"Med beaktande av de faktorer som styr tiden för igångsättandet, framför allt behovet av stora investeringar och en utbyggd infrastruktur (järnväg), kan uppstarten förskjutas i tid."

De faktorerna gör att VBU sätter ett frågetecken för när de så kallade riktade utbildningarna kan och bör införas.

En annan aspekt som vägs in är det faktum att arbetsförlagd utbildning är nödvändig, och att det innan gruvverksamheten startas är svårt att hitta plats för sådan.

Nordic Iron Ore har i samtal med VBU förklarat att man kommer behöva anställa cirka 200 personer vid full drift, samtidigt som Grängesberg Iron räknar med att anställa 300–400 personer.

Cirka 20 procent kommer att vara bergarbetare, och i övrigt behöver man bland annat elektriker, mekaniker, maskinoperatörer och geologer.

I VBU:s strategi framgår det att gruvutbildningen inte kommer att vara ett eget gymnasieprogram, utan i stället erbjudas som en utökning inom redan befintliga program samt som vuxenutbildning.

Gällande yrkeshögskolan bedömer VBU att man bör vänta tills gruvorna startar och då utreda volymen på behovet.

Enligt strategin kan utbildningarna, om gruvorna som planerat startar 2015, införas 2014.

Vid gruvan i Blötberget planerar dessutom ett privat utbildningsföretag att etablera en bergarbetareutbildning.