Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart ansvar efter stort elavbrott i centrum

Ett dygn efter strömavbrottet i centrala Hedemora och omkringliggande byar är orsaken fortfarande inte helt fastställd och felsökning pågår.
– Vi håller på att diskutera, om det är på vår sida eller Vattenfalls, säger Erik Kristiansson, Hedemora Energi.

3 727 av Hedemora Energis kunder drabbades av gårdagens strömavbrottet som i centrala stan varade mellan halv fyra och fyra. Abonnenter i Eriksdal, Skönsbo, Laggarbo, Västkusten, Björkhyttan och Pershyttan fick vänta ytterligare en halv timme på att få tillbaka elektriciteten.

Erik Kristiansson menar att man dock ganska säker på att det är ett fel i den nya mottagarstationen som orsakade avbrottet och under tisdagseftermiddagen pågick felsökning från både Vattenfalls och Hedemora Energis sida för att ringa in det exakta problemet genom att undersöka brytare för brytare. Enligt Kristiansson jobbar Hedemora Energi hela tiden med att göra elnätet säkare och att man lyckats minska antalet strömavbrott, även om det bevisligen ändå kan inträffa.

Under tisdagsförmiddagen hade banker och företag problem med sina datasystem till följda av elavbrottet. Om cirka ett år beräknas den nya matningsstationen från Boliden i Garpenberg var klar att tas i bruk, vilket ytterligare ska säkra elförsörjningen i kommunen.