Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okej, svenskar och fika, vad är grejen?

Nya Zeeländsk komiker som i kväll kommer med humorföreställningen Fika Tour till Falun och Stadsteatern

– Jag bara älskar svenskars besatthet av fika och sättet på vilket beslut tas under fikastunden. Den här besattheten av kaffe och fikabröd. Och jag har träffat så bra folk när jag har fikat med dem. Jag ville att föreställningen skulle vara en tillställning, ett möte, därför kallade jag den för Fika. Och gör den i två delar med fikapaus emellan.

Ja, berätta lite om föreställningen?

– Första halva kör jag 45 minuter, där kommer även Mathias Heldevik in och kör tio minuter. Under första halvan pratar jag om livet i Sverige för en person som jag som kommer från Nya Zeeland. Det är inga under-bältet-skämt, det är väldigt positivt. Jag vill att folk ska ha kul. Andra halvan visar jag bilder från Falun som jag har varit ute och tagit under dagen.

Varför är svenska traditioner så roliga att driva med?

– När man kommer utifrån så blir det lite som att vara ett barn i en godisaffär. Man kommer in och ser att människor gör det ena och det andra som de kanske inte är medvetna om. I går kväll var jag i Västerås och hade varit på tågstationen och fotat på dagen. I trapporna där hade man dubbla ledstänger, en hög och en låg, och jag pekade på dem och frågade varför. En kvinna sa att den lägre var för små människor. Men varför har man inte en i mitten då i stället? Sådant gillar jag. Alla som bor där har sett det men inte tänkt på varför det ser ut så. Många svenskar kan inte prata om fika och snus och blåa påsar på skorna. Jag kan det för jag kommer utifrån, jag ser det och älskar det.