Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat förtroende för kungahuset

Svenska folkets förtroende för kungahusets sätt att sköta sitt arbete har ökat och ligger på den högsta nivån sedan 2010. Det visar den senaste enkäten från Som-institutet vid Göteborgs universitet.

Annons

Den svenska monarkin har medvind just nu. Den positiva uppmärksamheten i media ökar med bröllop, barnafödande och födelsedagar. Och förtroendet bland undersåtarna ökar, enligt flera studier.

Som-institutet har mätt förtroendet för kungahuset årligen sedan 1995. Forskarna jämför gruppen som svarat att de har stort eller mycket stort förtroende för kungahuset med dem som uttryckt att de har litet, eller mycket litet, förtroende.

I enkäten från slutet av 2015 var de med stort förtroende 11 procentenheter fler än de med litet förtroende. Detta så kallade balansmått har inte varit så högt sedan i början av 2010.

I stora drag har förtroendet för kungahuset sjunkit starkt på senare år, från det positiva balansmåttet 46 i enkäten 1998. Men saker kungahuset gjort som uppfattats positivt har gett hack i utförsbacken. Det senaste, 2010, kom efter kronprinsessan Victorias bröllop. Då var balansmåttet 21.

Sedan rasade det till 2013, då gruppen med stort förtroende bara var två procentenheter större än den med litet förtroende.

(TT)

Fler artiklar om prinsfödseln:

Direktrapportering: Prinsessan Sofia har fått en liten prins - här kan du gratulera prinsparet

Prinsens namn avslöjas på torsdag

TV: Här skålar Älvdalen i champagne - för dalaprinsen

TV: "Detta sätter Älvdalen på kartan återigen"

TV + text: Prins Carl Philips glädjetårar

Repris: Här är hela vår livesändning från prinsfödseln

Landshövdingen hoppas den nyfödde blir hertig i Dalarna

Drottning Silvia blev farmor - i New York

Omvärlden skriver om den nya prinsen

Efter babyboomen – inget ökat anslag till kungafamiljen

Reportage: Här är kärlekssagan om prinsen och Sofia

Bildextra: Se prinsessan Sofia och prins Carl Philip som barn

Intervju med Johan T Lindwall: Så här blir ditt liv kungliga liv