Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat antal 112-samtal om suicid – "Viktigt att människor i omgivningen vågar agera"

På måndag, den 10 september, uppmärksammas den suicidpreventiva dagen både internationellt och i Sverige.
Tusen personer tar varje år sitt liv och för de som är nära en sådan situation kan 112 vara den sista livlinan.

Under 2018 har SOS Alarm hittills haft 632 samtal per månad där det funnits en hotbild om suicid.

– Ringer en person till 112 som är beredd att ta sitt liv till tänker jag att det finns en chans, ett fönster, att rädda honom eller henne. Genom att vara ett stöd, lyssna och samtidigt larma den hjälp som behövs till platsen kan vi bidra till att rädda liv, säger Hanna Magnusson, operatör vid SOS Alarm, i en presskommentar inför suicidpreventiva dagen.

– Den som upplever en akut risk för att någon i en omgivning eller att man själv tänker ta sitt eget liv ska ringa 112. I det akuta skedet kan vi bistå genom att larma ut hjälp och för den som snarare behöver stöd, råd och någon som lyssnar kan vi koppla vidare till jourhavande präst. Det är viktigt att människor i omgivningen vågar agera. På det sättet kan vi tillsammans bidra till att rädda hundratals människor från suicid varje år, säger Camilla Nylén, verksamhetschef vård vid SOS Alarm.

FAKTA: Antal samtal "hot om suicid" till 112

2015: 6 113.

2016: 6 794.

2017: 7 644.

2018: 5 696 (till och med augusti).

Källa: SOS Alarm

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips