Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okänd spindel har upptäckts

Intill bäcken som skär vackert genom gammelskogen har Henrik Larsson i Saxdalen hittat en snabb liten raritet. En klotspindel, tidigare okänd i Sverige.
Spindelforskaren Niclas Fritzén från Åbo universitet har varit på fyndplatsen och bekräftar att det verkligen rör sig om en ny spindelart för Sverige - hittad i Saxdalen.

Henrik Larsson följde med NLT till fyndplatsen i Låsberget. Vägen dit blev en ren och skär natursafari. En huggorm, en uggla, en liten ekorre, en tjäderhöna med kycklingar, en korsspindel, kantareller... Levande artrikedomen är stor i gammelskog och då nämner vi inte den flygande stickande sorten som bara irriterar.

Henrik gick raskt sista 300 metrarna uppströms bäcken och säger plötsligt:

– Här på tickan på döda björkstubben hittade jag spindeln.

– Jag är intresserad av allt som lever på och av gamla träd. Denna lilla klotspindel, kropp som ett knappnålshuvud, kände jag inte till. Jag fotograferade och lade ut bilden på facebook. Svaret kom från en finländsk spindelforskare.

Niclas Fritzén är biolog och spindelforskare. Specialist på kartläggning av hotade arter. Spindelmannen kom förra helgen till Saxdalen och följde Hanrik Larsson ut till fyndplatsen. Han skakade träden försiktigt, med upp-och-nedvända paraplyer under. Efter fem timmars sökande hittads ett enda exemplar av spindeln.

Niclas Fritzén har bekräftat att arten klotspindel förekommer i Saxdalen.

– Jag har konsulterat svenska araknologer. I Finland kallar vi den för tajgaklotspindel. Det fina namnet är tyvärr ockuperat av en annan art i Sverige. Det mest passande skulle vara skogsklotspindel.

– Theridion palmgreni beskrevs för vetenskapen så sent som 1986 och man vet inte mycket om dess biologi. Artens utbredning omfattar Ryssland, Finland, Estland och Polen och fyndet i Ludvika är världens västligaste fynd, enligt forskaren.

– Den verkar knuten till gamla gran- eller granblandskogar. I Finland rödlistad som nära hotad. Jag tror inte att spindeln är en nykomling i Sverige utan den har sannolikt varit förbisedd och hållit sig dold i trädkronorna i gamla skogar.

– Nu när den blir känd kommer nog en och annan att hålla upp ögonen för den, men den kräver aktivt sök. Att Henrik råkade fotografera just denna art sittande på en ticka är en otroligt osannolik händelse.

Kroppslängden exklusive benen på en vuxen individ av T. palmgreni är kring 4 mm. Klotspindelfamiljens namn kommer från att bakkroppen hos dessa ofta är mer eller mindre klotrund.

– Jag samlar inte på arter, då man måste döda. Jag tittar bara. Alla arter har lika rätt att leva som vi, säger Henrik Larsson.

– Skogsbruket får absolut inte sabba dessa få blandskogar naturskog vi har. Lågor av nedfallna träd är jätteviktiga. Man hittar massor av levande arter som lever i invecklat symbios med varandra. Men klotspindel är vansinnigt snabb...