Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okänd gränssjukvård

– Det kan inte vara så att den enskilde ska behöva tala om för myndigheten vilka regler som gäller för gränssjukvården. Det här är en viktig fråga för befolkningen som bor vid gränsen mot Norge.

Det säger riksdagsman Hans Unander (S), Malung.

Han ställer nu en fråga i riksdagen till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) om tillämpningen av gränssjukvårdsförordningen.

DT har tidigare berättat om Bernt Lisspers i gränsbyn Rörbäcksnäs.

Efter ett olycksfall blev han hänvisad av sjukvårdsupplysningen att åka till Mora lasarett för att få vård, trots att han, enligt gränssjukvårdsförordningen, skulle kunna välja att få vård på betydligt närmare håll i Norge.

Lisspers åkte till Norge i alla fall, då han hade kännedom om gränssjukvårdsförordningen. Fyra mil i stället för 13, enkel resa.

När han sedan, enligt bestämmelserna som gäller sedan många decennier, skulle få tillbaka för sina utlägg så satte sig Försäkringskassan på tvären.

Lisspers fick i omgångar avslag och hade nästan gett upp, innan han lyckades övertyga en handläggare på Försäkringskassan om att han faktiskt hade rätt.

Nu för Unander upp den här händelsen till en riksdagsfråga.

– Fallet visar att det är svårt att få en korrekt information från Försäkringskassans handläggare, och ännu svårare att få en begäran om ersättning snabbt och korrekt handlagd. Med andra ord - gränssjukvårdsförordningen är okänd, menar Hans Unander.

– Vad kommer statsrådet att göra för att information om reglerna i förordningen kommer ut till befolkningen, som bor i gränstrakterna mot Norge och Finland, och inte minst till Försäkringskassans anställda, undrar Unander.

Gränssjukvårdsförordningen innebär att den som bor eller vistas i en gränskommun mot Norge eller Finland kan fritt välja att söka vård på andra sidan gränsen på samma villkor som i hemlandet. Och det omfattar såväl akutvård som planerad vård.