Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad spelarimport "så småningom"

Annons

Med tiden kommer även svensk fotboll att tvingas tillåta ett större antal utländska spelare, tror fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Men att något sker redan till årets säsong bedömer han som osannolikt.

Frågan har aktualiserats av Helsingborg, som begärt att tävlingsbestämmelserna ska ändras. I|dag tillåts de allsvenska lagen ha bara tre spelare från länder utanför EES-avtalet i sina matchtrupper. Helsingborg hävdar att regeln bryter mot EU-bestämmelserna.

Enligt Lars-Åke Lagrell är fotbollsförbundet inställt på en förändring _ men inte inom den närmaste framtiden.

De bestämmelser som Helsingborg lutar sig mot är det så kallade Cotonou-avtalet, ett samarbetsavtal mellan EU och 78 länder i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet.

I Danmark fick Randers nyligen rätt att använda ett obegränsat antal spelare från länder inom Cotonou-avtalet. Men i Danmark finns en skrivning om att även spelare från länder med så kallade associationsavtal med EU kan användas, ett tillägg som inte finns med i de svenska bestämmelserna.

På lördagen håller Svenska fotbollförbundet årsmöte och mycket talar för att frågan kommer att tas upp då. Men för att ändra reglerna i tid före den allsvenska säsongsstarten om knappt tre veckor behövs ett extrainkallat representantskapsmöte, vilket Lars-Åke Lagrell inte tror kommer att hända.

TT

Mer läsning

Annons