Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad press på spelmonopol

Annons

Det franska monopolet för spel på sport får ordentlig bakläxa av landets högsta appellationsdomstol. Precis som Sverige hotas Frankrike av åtgärder från EU-kommissionen för sina restriktioner på spelmarknaden.

Den färska domen i Paris slår fast att monopol för spel på sportevenemang endast kan rättfärdigas om de syftar till att förhindra brottslighet, uppgav rättskällor för nyhetsbyrån AFP på onsdagen.

Fallet som specialgranskades i domstolen gällde företaget Zeturf från Malta som bötfälldes för att ha erbjudit internetspel på hästkapplöpningar som bolaget Faris Mutuel Urbain hade monopol på. Appellationsdomstolen anser att domen mot Zeturf i en lägre instans inte var korrekt.

Frankrikes och Sveriges spelmonopol är utsatta för hård granskning inom EU för tillfället. I slutet på juni framfördes kommissionens hot om att ta upp ärendet i EU:s högsta domstol. Bägge regeringarna har fått två månader på sig att svara på kraven.

EU-kommissionen menar att Sverige och Frankrike bryter mot lagen när de håller borta andra EU-företag från spelmarknaden.

"Kommissionen anser att restriktionerna i fråga inte är förenliga med existerande EU-lag och att åtgärderna som dessa länder vidtagit för att begränsa den fria rörligheten av tjänster för spel på sport varken visat sig vara nödvändiga, proportionella eller icke-diskriminerande", stod det i uttalandet i slutet på juni.

TT

Mer läsning

Annons