Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ökad konkurrens – bättre skola"

Ett 50-tal Gagnefsungdomar går det här läsåret i skola i andra kommuner. Enbart den nya Kunskapsskolan i Borlänge har lockat 27 Gagnefselever.
– Ökad konkurrens är bra för alla elever, säger barn- och utbildningschef Håkan Elfving.

Under kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen informerades politikerna om att den nya Kunskapsskolan i Borlänge lockat 27 Gagnefselever, vilket innebär att totalt ett 50-tal av Gagnefs grundskoleelever nu går i andra kommuners skolor.

– Kunskapsskolan är en stor skolkoncern som jobbar brett och som senast öppnade skolor i Katrineholm och Borlänge. Skolkoncernen omsätter 720 miljoner kronor, vilket innebär att den omsätter mer än hela Gagnefs kommun, berättar Håkan Elfving.

Han hoppas och tror att Kunskapsskolan ger Gagnefseleverna och alla andra elever en bra undervisning och säger att det är bra med konkurens och att det kan höja undervisningskvaliteten.

– Däremot är det ett problem att vi inte budgeterat för det här. Eleverna tar ju med sig skolpengen på 81 000 per elev till den skola där de går och vi måste nu se över vår budget för det här årets hösttermin, berättar han.

Skolledningen har också initierat en enkätundersökning för att få svar på varför så många elever och deras föräldrar väljer utbildning i andra kommuner och hur de ser på skolan i Gagnef.

– Resultatet ska vi ha med oss i det fortsatta arbetet med att utveckla våra skolor, det handlar ju om att bedriva verksamheten så att så många som möjligt trivs, vill vara kvar och kan notera bra studieresultat.

Barn- och utbildningschefen betonar att Gagnefs grundskola redan i dag är bra och att uppföljningar visar att eleverna klarar sig bra vid fortsatta, högre studier. Skolan jobbar också med värdegrundsfrågor, trygghetsfrågor och med att förbättra den fysiska arbetsmiljön på främst Djuråsskolan.

– Att så många nu valt andra kommuners skolor utgör en utmaning för rektorer, övrig skolpersonal och skolledningen. Vi måste jobba ännu hårdare för att möta elevernas och föräldrarnas önskemål, konstaterar Håkan Elfving.