Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad frihet i plånboken

Tre nationalekonomer vid Uppsala Universitet, däribland en professor, gick i veckan bet på att med siffror och modeller bekräfta den ökning av antalet jobb som regeringen menar att jobbskatteavdragen lett till.

Finansminister Anders Borg sover antagligen lugnt på nätterna trots dessa nationalekonomer, eftersom Riksrevisionen, Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet å andra sidan konstaterat att jobbpolitiken levererat den sysselsättningsökning som var ett av målen.

Oenighet bland nationalekonomer är inget ovanligt. Det är utmärkt att sysselsättningseffekten debatteras. Reformen har andra både konkreta och ideologiska resultat. Varför talas så litet om jobbskatteavdragens ideologiska dimension; att de lett till ökad frihet?

Svenska valrörelser hade traditionellt i stor utsträckning handlat om åtgärder för de arbetslösa. Men så hände något. 2006 och 2010 menade åtminstone alliansen något annat än bara de arbetslösa när de talade om "jobben". I och med perspektivskiftet som blev en följd av mantrat "Det ska löna sig att arbeta" hamnade istället verkligheten för de 92-95 procent i befolkningen som faktiskt har ett jobb överst på agendan.

Och här har ju jobbskatteavdragen kraftigt ökat svängrummet, särskilt för låg- och medelinkomsttagare.

Här är två typfall: Lisa, 28 år, och Mats, 30 bor i Saxdalen. Lisa tjänar 20 000 kronor i månaden och Mats tjänar 25 000. Hade inget jobbskatteavdrag funnits hade beloppet paret får kvar i lönekuverten 2012 varit 3 208 kr/mån lägre. För Lena, 40 år och Lars, 35, i Falun, som tjänar 32 000 respektive 26 000 kr/mån, är skillnaden i skattade pengar 3 737 kr varje månad.

Avdragen har haft flera steg. Slår man ihop allt får saxdalsparet cirka 152 000 kronor mer att röra sig med åren 2006-2012 och faluparet 213 000 kronor.

Skattetabeller är komplicerade saker. Men vill du själv kolla vad jobbskatteavdraget betytt för dig (och klicka i medlemskap i svenska kyrkan, församling, ålder, hemkommun och annat som påverkar utfallet) finns sajten jobbskatteavdrag.se. Där visas alla de skattetyper som tas ut på dig.

Åt detta fnyser man både från höger och vänster och kallar det "plånboksfrågor". Men ideologin bor i plånboken. Lägre skatter ger människor mer makt över sina egna liv. Mer makt åt medborgarna, och mindre makt åt politikerna, borde vara ett ideologiskt överordnat mål för borgerligheten. Varför ducka i denna debatt?

Pengarna gör skillnad. För de där pengarna kanske saxdalsparet har köpt en nyare bil, fått en rikare fritid, kunnat bygga ut huset eller startat ett pensionssparande.

Eller så har de köpt hallonbåtar för alltihop.

Det är upp till dem. Och så ska det vara.