Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öka mångfalden för patienterna

Den 3 september slog vårdcentralen Engelbrekt upp dörrarna till sin nystartade verksamhet i Ludvika. Det är den första privat drivna vårdcentralen på orten. När patienterna får fler alternativ att välja mellan kan ingen mottagning ta sina patienter för givna, utan måste anstränga sig lite extra ifråga om bemötande, tillgänglighet och vårdkvalitet.

Allt fler svenskar kan välja vårdcentral. Tre av fyra använder sig också av den möjligheten. Sedan vårdvalet i primärvården infördes har det, enligt Konkurrensverket, blivit fler än 190 nya vårdcentraler i Sverige. Trots att mångfalden är positiv för patienterna har utvecklingen av hälsovalet i Dalarna gått trögt.

I Dalarna hade det, enligt Konkurrensverkets statistik från oktober 2011, tillkommit tre nya vårdcentraler sedan vårdvalet infördes. När det gäller möjligheterna för patienterna att kunna välja en privat driven mottagning ligger landstinget i Dalarna i bottenligan. Mångfalden i primärvården i Dalarna förbättras knappast av att den enda privat drivna vårdcentralen i Hedemora, Vårdcentral Södra Dalarna, i sommar blev tvungna att slå igen sin verksamhet. För de 4 223 patienter som var listade på mottagningen, och alla andra i Hedemora, försvann valfriheten.

Den modell som landstinget har valt för Hälsovalet gör det svårt för mindre privata vårdföretag att öppna och driva mottagning. I Dalarna måste alla vårdgivare som vill öppna en husläkarverksamhet också kunna erbjuda rehabilitering, BVC, mödravård och medicinsk fotvård. Hälsovalet i Dalarna skulle gynnas av ett smalare uppdrag.

I Vårdföretagarnas undersökningar säger åtta av tio svenska vårdföretag att de inte har lika villkor som de landstingsdrivna mottagningarna. När de landstingsdrivna vårdcentralerna i Dalarna tilläts att gå back med 35 miljoner kronor förra året innebar det i praktiken att de kunde hålla högre kostnader än de privata vårdgivarna.

Landstinget bör införa tydliga system för hur privata vårdgivare ska kompenseras när landstingsverksamheten går med underskott. Titta gärna på hur grannlandstinget i Värmland har gjort. En förutsättning är lika spelregler för alla vårdgivare.

Karin Liljeblad

är näringspolitisk expert inom Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel