Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öje öppnar fiskemuseum

/
  • Niss Henrik Jonsson förvarade länge sin pappas fiskeredskap på vinden. Nu har han överlåtit disponeringsrätten av sakerna till Utvecklingsgruppen, som ska driva museet i samarbete med entreprenören Ulf Andersson.  Foto: Lisa Nissdal-Olin

Annons

- Vårt mål är att få hit mer turister och fisketurister till Öje, säger Tätte Örhammar-Sjöden, från Utvecklingsgruppen i Öje.

Det var någon gång under andra världskriget som sportfiskaren Niss Arvid Jonsson fick en idé; han ville börja tillverka fiskespön i Malung. Fiskeutrustningar var, på grund av kriget, svåra att få tag på eftersom de oftast importerades från Storbritannien och USA.

Niss Arvid gjorde slag i saken och startade tillverkningen av fiskeredskap under namnet Arjon. Nu för tiden är redskapen populära samlarföremål på auktionssajter på internet.

- De här grejerna har ett högt samlarvärde, säger Niss Henrik Jonsson, son till den legendariske Niss Arvid.

Niss Henrik har länge förvarat faderns fiskegrejer i kartonger på vinden, men nu ställs de ut för exponering i den gamla bärindustrilokalen i Öje. Det nya museet, som visar fiskespön, beten och fotografier på fabrikstillverkningen i Malung, invigs på Öjedagen på fredag.

- För fiskare är detta såklart en guldgruva, men också för kommuninvånare och turister som vill veta mer om Malungs historia, säger Niss Henrik.

- Och under invigningen av museet på fredag serverar vi i Utvecklingsgruppen givetvis misuklimp och Öjebakelser, tillägger Peo Sjöden.

Fakta: Började på vinden

Arjons tillverkning började i ett vindsutrymme, men så småningom flyttade man till större lokaler i Myckelbyn (nuvarande Malungsbladet).

Arjon sysselsatte under 1960-talet runt 60 personer, flera av dem kvinnor.

Några storsäljande Arjonprodukter var t ex flugspöna Torne och Strike, och betena Old Pike, Bassy och Same-spinnaren.

På 1970-talet såldes företaget och något år senare lades det ner.

Annons