Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öje öppnar fiskemuseum

- Vårt mål är att få hit mer turister och fisketurister till Öje, säger Tätte Örhammar-Sjöden, från Utvecklingsgruppen i Öje.

Det var någon gång under andra världskriget som sportfiskaren Niss Arvid Jonsson fick en idé; han ville börja tillverka fiskespön i Malung. Fiskeutrustningar var, på grund av kriget, svåra att få tag på eftersom de oftast importerades från Storbritannien och USA.

Niss Arvid gjorde slag i saken och startade tillverkningen av fiskeredskap under namnet Arjon. Nu för tiden är redskapen populära samlarföremål på auktionssajter på internet.

- De här grejerna har ett högt samlarvärde, säger Niss Henrik Jonsson, son till den legendariske Niss Arvid.

Niss Henrik har länge förvarat faderns fiskegrejer i kartonger på vinden, men nu ställs de ut för exponering i den gamla bärindustrilokalen i Öje. Det nya museet, som visar fiskespön, beten och fotografier på fabrikstillverkningen i Malung, invigs på Öjedagen på fredag.

- För fiskare är detta såklart en guldgruva, men också för kommuninvånare och turister som vill veta mer om Malungs historia, säger Niss Henrik.

- Och under invigningen av museet på fredag serverar vi i Utvecklingsgruppen givetvis misuklimp och Öjebakelser, tillägger Peo Sjöden.

Fakta: Började på vinden

Arjons tillverkning började i ett vindsutrymme, men så småningom flyttade man till större lokaler i Myckelbyn (nuvarande Malungsbladet).

Arjon sysselsatte under 1960-talet runt 60 personer, flera av dem kvinnor.

Några storsäljande Arjonprodukter var t ex flugspöna Torne och Strike, och betena Old Pike, Bassy och Same-spinnaren.

På 1970-talet såldes företaget och något år senare lades det ner.