Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämnt älgjaktsresultat

Resultatet av årets älgjakt i Malungs jaktvårdskrets är ojämnt.
Framför allt i de södra delarna, Yttermalung-Tyngsjö, är resultatet magert. Man menar i de jaktlagen att rovdjuren krävt sin tribut av älgstammen.

Annons

– I Yttermalung har årets älgjakt varit rena katastrofen. Under ordinarie jakt fällde vi endast 7 stora älgar och 7 kalvar av tilldelade 19 + 19, säger Per-Erik Willemark i Yttermalungs jaktvårdsförening.

Älgjägarna i Yttermalung menar bestämt att det höga rovdjurstrycket på deras marker är en stor del av förklaringen till att jakten i år gått så dåligt.

– Vissa dagar fick vi inte en älg. Vi har haft kontakt med både varg och björn under jakten. En dag var det en jägare som såg två vargar som kom i spåren efter en älg som nyss passerat, berättar Willemark.

Nu väntar ett antal efterjakter, men det är tveksamt om man ändå kommer att uppnå den tilldelade kvoten.

– Det är kanske inte lämpligt att vi gör det heller, med tanke på att älgobservationerna under jaktveckan har minskat till knappt hälften av vad vi såg ifjol. Det är ingen tvekan om att älgstammen minskat på jaktmarkerna i Yttermalung, säger Willemark.

Markerna i Yttermalung har i flera år varit en del av vargreviret vid Äppelbo. Det var här som tåget på Västerdalsbanan körde ihjäl flera vargar i en flock för drygt två år sedan.

För två år sedan var det också dåligt med älgar i yttermalungsområdet. Förra året tyckte man sig skönja en viss återhämtning. Men det var uppenbarligen tillfälligt.

I år har det varit sämre med älg än någon gång under de senaste 40 åren menar en erfaren jägare.

Även längre söderut, neråt finnmarken och Tyngsjö har man i flera år haft vargetableringar. Där har också jakten i höst gått knackigt, i alla fall om man jämför med tidigare.

– Det tycks vara sämst i den södra delen av kretsen. På övriga marker har många jaktlag lyckats ganska bra. Men det har varit litet ojämnt. Vi tror att det beror dels på dels rovdjuren och dels på att brunstperioden delvis sammanföll med jakten. På vissa ställen var det grupper med älgar, men på andra ställen väldigt glest, säger Mats Larsson, vice ordförande i Malungs jaktvårdskrets.