Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oj, vilken bullfest!

Mumsade du på en kanelbulle i dag?
Då är du långt ifrån ensam.
I centrala Ludvika rådde på torsdagen något som utan vidare omsvep kan kallas för bullfeber.

Annons

Sedan starten 1999 har Kanelbullens dag blivit så accepterad att den numera skrivs ut i almanackan.

Att dagen, som instiftades av Hembakningsrådet i samband med deras 40-årsjubileum, skulle få ett sådant genomslag kan de knappast ha trott då.

Syftet med dagen är, enligt Hembakningsrådet, att hylla den svenska hembakartraditionen genom att lyfta fram ett traditionellt och älskat bakverk.

Och nog är det omtyckt.

DT behövde bara gå metern in på Café Engel innan två bullmumsande ortsbor gav sig till känna.

– Det är gott, konstaterade Daniel Burfelt kort.

– Jag har köpt hem en påse kanelbullar till barnen, förklarade bordsgrannen Ronnie Karlsson.

Vid 13-tiden hade Café Engel sålt 184 kanelbullar, och minst lika många lär ha gått åt till stängningsdags.

– Det är först de senaste åren jag tycker att Kanelbullens dag har tagit fart. Det är kul, menade kafébiträdet Magnus Wingård.

Café Engel bakar inte sina kanelbullar själva, men det gör Bergslagskonditoriet.

Där hade också godsakerna rykande åtgång.

– Vi har sålt runt 1 200 stycken nu, och vi räknar med att sälja fler fram till stängning. En vanlig dag säljer vi runt 60 stycken, förklarade kafébiträdet Julia Lundgren.

När en kafébesökare på Bergslagskonditoriet köpte en bakelse frågade tidningen om det inte vore mer passande att köpa en kanelbulle.

– Det var förmiddagsfikat. Jag köpte en på Shell i Falun i morse, skrattade Britt Gradin.

Även Hemköp försökte sko sig på den populära dagen, och hade dagen till ära ställt fram kanelbullar i en speciell korg i butiken.

Den 4 oktober nästa år är det dags för ny bullfest.

Annons