Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ohyggligt skogsbruk

Ännu ett stort kalhygge är på gång ovanför Lisselbo, det femte stora hygget på fyra år som skogsbolaget Bergvik tar upp på en mycket begränsad yta. Har Skogsstyrelsen inget att säga till om? Kalhyggena, är oftast kilometerstora med alltför få högstubbar, torrakor och smådungar. Markskadorna har inte åtgärdats. Hänsyn till den biologiska mångfalden har inte tagits. Den mångfalden har ersatts med ekonomisk enfald.

Skogsbruk måste givetvis bedrivas, men varför inte göra hyggena mindre och ta större naturvårdshänsyn. Det är säkert bekvämt för Bergvik att avverka mycket så nära Falun som möjligt. Om bolaget avverkar lika mycket i övrigt måste det bli svårt att överleva under den tid det tar för ny skog att växa upp.

Vart tar alla skogslevande djur och fåglar vägen? Vi människor överlever även när det inte finns så mycket bär och svamp längre. Det sorgliga är att det blir allt svårare att hitta skog som betyder så mycket för allas vårt fysiska och mentala välbefinnande.

P-O i Lisselbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare