Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oförsäkrade skogsägare får hjälp?

/
  • Motionär. Erik Mattis, Sörnäs, har väckt förslaget om att Lima besparingsskog ska betala en skogsförsäkring som omfattar delägarnas privata skogar i Lima.

Annons

Frågan var uppe på vårstämman efter en motion från Erik Mattis i Sörnäs.

Bakgrunden är den svåra stormen för några år sedan som förstörde massor av skog i Limatrakten. Det visade sig då att många privata skogsägare inte hade sin skog försäkrad. Därmed fick de också stora förluster.

- För min del gick det bra. Jag hade försäkring som täckte mellanskillnaden mellan nettot av den stormskadade skogen och vad det blivit i en normal avverkning. Men det var många som var utan försäkring, säger Erik Mattis.

Stämman tyckte att det här var en bra idé och uppdrog åt styrelsen att utreda frågan närmare för att se om det finns några hinder för en kollektiv skogsförsäkring.

- Bland annat ska vi se om det blir några skattekonsekvenser och hur det skulle verka rent praktiskt. Det blir ju en tämligen omfattande administration om besparingen tvingas skicka ut inkomstuppgift till alla berörda skogsägare på 1 100 fastigheter, säger skogsförvaltare Börje Cedeskog vid Lima besparingsskog.

En heltäckande skogsförsäkring kan ge ersättning vid skador på grund av brand, storm och insekter.

Den årliga kostnaden för en kollektiv skogsförsäkring över Lima beräknas hamna i storleksordningen 300 000-500 000 kronor.

Men den kostnaden är inget stort krux. Lima besparingsskog är en välbärgad rörelse med tillgångar i skogar, aktier och fastigheter för en bra bit över en miljard kronor.

Mer läsning

Annons