Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofiltrerat liv från Vietnam

/
  • Kim Thúy är tillbaka med en roman om en försynt berättare.

BOK: Kristian Ekenberg har läst Kim Thúys "Vi".

Annons

Bönor från sibetkattens spillning är hos Kim Thúy som Prousts Madeleinekaka. Det förflutna växer ur dem.

Nutiden och det förflutna ligger tätt sammanslingrade i ”Vi”, en berättelse om en vietnamesisk flicka som flyr kriget till Kanada. Men ”Vi” är lika mycket en släktsaga, där berättaren Vi tar ett kliv tillbaka och blir en av flera i ett stort persongalleri.

Kim Thúy lämnade likt sin huvudperson Vietnam som båtflykting, och har i dag blivit en av det franskspråkiga Kanadas främsta författare. I ”Vi” återvänder hon till debutens tematik. Om flykten, exilen i ett nytt land, minnen av det gamla hemlandet som sitter kvar i kroppen, om anpassningen till en ny värld.

Boken byggs upp av korta prosatexter, ett impressionistiskt berättande där helheten till slut bildar en roman men där delarna är som små noveller i sig själva. Man frestas att kalla hennes text för poetisk, men det ordet associerar till en luftighet som inte adekvat beskriver den konkretion som finns i berättandet. Poesin framkallas snarare i läsarens hjärna, när sinnesintrycken från Vietnam, med färger och smaker, blommar ut.

Vi är en tillbakadragen berättare, trots att berättelsen är hennes. Namnet hon fått, Bao Vi, betyder ”dyrbara pyttelilla mikroskopiska”. Som vuxen är hon över medellängd men namnet passar ändå hennes försynta personlighet. ”Jag gjorde allt för att vara en Vi, en mikroskopisk liten flicka. Osynlig.” Om boken kan sägas ha en utveckling, inte bara en rad tillstånd som skildras, är det hur Vi reser sig, sträcker på ryggen.

”Vi” är liksom ”Ru” och ”Mãn” en tunn bok. Kim Thúys komprimerade berättande lämpar sig inte för större format. Det är en litteratur som har den sällsynta egenskapen att ge känslan av ofiltrerat liv.

Läs mer: Krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Annons