Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offensiv satsning underlättar för funktionshindrade

Mora kommun satsar offensivt för att för att förbättra miljön för funktionshindrade i kommunen. Redan för ett år sedan togs det handikappolitiska programmet för Mora kommun fram till 2014. Då genomfördes även arbetet med att göra offentliga lokaler handikappvänliga. Nu ska arbetet fortsätta med utemiljön i Mora.

Vid en presskonferens på måndagen informerade kommunalrådet Peter Helander och Rutger Brodd, kommunens arbetsmarknadsstrateg med ansvar för tillgängligheten i kommunen, om den offensiva satsningen.

– Handikapprådet har ändrat och utvecklat ett nytt arbetssätt för att sprida kunskap och förståelse om handikappfrågor i vårt samhälle. Bland annat genom att bilda arbetsgrupper inom olika specialområden, förklarar Peter Helander.

Fram till 2014 är kommunens delmål utifrån det handikappolitiska målet fokusera på fem olika insatsområden.

Det första är tillgängligheten. Förutom att funktionshindrade får tillgång till den fysiska miljön ska de även ges möjlighet att uttrycka sig i den offentliga debatten. Från inställningsfrågor från alla berörda parter går det sedan att gå över till investeringsbehov och se hur det går att läsa olika åtgärder ekonomiskt.

Peter Helander nämner att handikappgrupperna ska delta i planeringen av den nya centrumutvecklingen. Där kommer frågor kring tillgänglighet att särskilt beaktas.

I uppbyggnaden av Rosa Huset genomfördes planeringen från ett tidigt stadium för att det skulle vara handikappvänligt.

Informationen från kommunen ska bli lika tillgänglig för personer med funktionsnedsättning som för alla andra.

Arbetet för att utveckla allmänna kommunikationer och transporter ska anpassas så att personer med funktionsnedsättning kan utnyttja sina förutsättningar. Där påpekar Peter Helander att planeringsarbetet av det nya resecentrat vid järnvägsstationen genomförs så att all trafik sker på samma plannivå för att underlätta framkomligheten.

Andra ärenden som fokuseras fram till 2014 är utbildning för politiker och tjänstemän i kommunen kring handikappfrågor. Det är även viktigt att sprida av kunskap i samhället kring handikappfrågor samt bemötandet av funktionshindrade. Fram till 2014 ska tre öppna föreläsningar kring olika teman som berör funktionsnedsättning genomföras. Dessutom ska det ske ett aktivt arbete med arbetsmarknadsfrågor utifrån ett handikapperspektiv.

För att genomföra den offensiva satsningen har det bildats arbetsgrupper inom olika områden. I arbetsgruppen för informationen till kommunala förvaltningar och bolag är Peter Helander sammankallande med Lars Hållbus, Margareta Frödin och Henning Nordström som ledamöter, I arbetsgruppen för spridande av information kring handikappfrågor är Rutger Brodd sammankallande med Lars Fahlin och Bror Finström som ledamöter. Arbetsgruppen för anordnande av föreläsning kring handikappfrågor består av Rutger Brodd, Axel Gustavsson och Carina Renhall samt i arbetsgruppen för kontakt med funktionshindrade ungdomar kompletteras Rutger Brodd av Solveig Liss och Christian Lindholm.

Efter avslutad projekttid 2014 ska en utvärdering genomföras för att se hur arbetet sedan kan gå vidare.