Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenighet om nytta med vindkraftsparken

Motståndet fortsätter mot planerna på att anlägga en vindkraftspark i Vansbro södra finnmark. Och det råder delade meningar om hur många arbetstillfällen det kan ge till kommunen.

Gunnar Lindholm från Nås tror att det blir ytterst få och att de flesta kommer att gå till specialister utifrån.

– Kanske får någon grusåkare köra grus, men annars blir det vindkraftsrallare som kommer hit, säger han.

I samband med ett informationsmöte som Begvik skog höll för markägare och ortsbefolkning för några veckor sedan, startade Gunnar Lindholm och ett tiotal personer arbetsgruppen Borta med vinden. De håller på att bygga upp ett nätverk för motståndare mot vindkraftsparken och håller på att titta på det här med arbetstillfällena. Gunnar Lindholm menar att de har fått information om att det enbart rör sig om nio till tio personer som kan få jobb på lång sikt. Peter Svantesson, vindkraftsansvarig Bergvik skog, har andra siffror.

– På lång sikt kan det behövas femton till tjugo heltidsanställda för att sköta vindkraftsparken, säger han.

Han säger att den lägre siffran de nämnde på informationsmötet kommer från Jädraåsparken, som har 66 vindkraftverk i bruk. Men om planerna går som de vill kommer 90 vindkraftverk att byggas.

Men för Gunnar Lindholm handlar det inte bara om arbetstillfällen. Området är till stora delar av riksintresse för naturlivet och han är orolig för att vindkraftsparken kommer att medföra stora ingrepp på oförstörd natur.

– Jag tycker hellre att vi ska utnyttja naturturismen. Det finns många som vill uppleva tystnad och stillhet, säger han.

Per-Anders Westhed, kommunstyrelsens ordförande, skriver i ett pressmeddelande att man inte kan säga nej när ett företag planerar att investera tre till fyra miljarder inom kommunens gränser, utan att ordentligt undersöka förutsättningar och konsekvenser.

Om kommunen säger ja till vindkraftsparken måste de ändra på sin översiktsplan. Men än är inga beslut fattade. Frågan kommer upp som ett ärende direkt efter sommaren.