Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oenighet om invandrare

Partierna i kommunstyrelsen är oeniga om hur många invandrare som Ludvika kommun ska ta emot.

Vid senaste sammanträdet drev Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet igenom att kommunen även de kommande 12 månaderna ska förbinda sig att ta emot 80 personer.

– Vi inom oppositionen vill sätta nivån vid 50. Vi gör det därför att vi vill att kommunen ska kunna erbjuda ett bra mottagande.

– Redan är det kö till SFI (svenska för invandrare) och kö till barnomsorgen och vi har få lediga lägenheter, argumenterar oppositionsrådet Håge Persson (M).

I sammanhanget framhåller han att mottagandet avser personer som fått uppehållstillstånd. När de gäller nyanlända asylsökande som placeras på flyktingboende är det överenskommelser som görs mellan Migrationsverket och privata fastighetsägare utan inblandning av kommunen.

Här kan nämnas att Tallmogården i Sunnansjö för närvarande har avtal om 185 platser, Grangärde Hotell 124 platser och Rämshyttans turistgård 236 platser. Dessutom kan det vara på gång med ett asylboende på Bergsmansgården i Grängesberg med 120 platser.

Flertalet av avtalen går ut den 31 oktober, men kommer sannolikt att förlängas.