Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OECD lyfter fram besöksnäringen

OECD föreslår i ett förslag till OECD:s möte i Paris i mitten av september att lyfta upp turismen när de börjar stödja gränskommittén Hedmark-Dalarna.

Hedmark-Dalarna blir då EU:s sjätte gränskommitté och motiveringen om möjligheterna i förslaget lyder:

"Ett unikt globalt varumärke för turism baserat på sport, hälsa och gröna tillgångar".

I OECD-rapporten beskrivs grannlänen Dalarna och Hedmark som områden präglade av orörda naturområden, långa avstånd och flera små kommuner och städer, och inga storstadsnav. 470 000 invånare totalt och med de tre största städerna Borlänge 41 500, Falun 37 500 och Hamar 31 000.

Samarbetet runt turismen utgör grunden för ett bredare samarbete för att främja kunskapsintensiva produkter och tjänster. I dag är samarbetet över gränsen mycket begränsat.

– Nu har vi samarbetat i gränskommittén i ett och ett halvt år. När OECD lyfter upp turismen så är det bra för Airport Center-projektet, säger Kjell Vaagen, projektledare i gränskommittén.

Han framhåller också att det är en styrka att Skistar är starka både i Sälen och Trysil som hoppas att OECD-rapporten blir en dörröppnare för finansieringen av det gemensamma destinationsprojektet mellan Sälen, Idre, Trysil och Engerdal.

De två regionerna har en gemensam specialisering på turism och skogsbruk vid gränsen. I övrigt finns inte så mycket gränsöverskridande ännu.

Men turismen är dörröppnaren tror OECD inte bara till samarbeten över gränsen utan också till finansiering.

I dag är det Nordiska ministerrådet och EU:s interregmedel, kommuner, länsstyrelser som har pengar. Gränsen mellan EU-landet Sverige och icke EU-landet Norge ställer till en del när det gäller finansiering som OECD pekar på.