Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ödesdag för Mora IK - konkurs hotar

En av fordringsägarna dröjer med besked beträffande en uppgörelse med konkurshotade Mora IK fastighetsbolag.
Mora IK:s styrelseordförande Patrik Andersson räknar dock med positivt besked från samtliga fordringsägare och Moras kommunfullmäktige.

I så fall skriver fordringsägarna av 90 procent på sin fordran. Mora kommun köper ishallsfastigheten för tolv miljoner kronor och rustar upp hallen för 14,4 miljoner. Mora IK kan fortsätta sin verksamhet.

– Tillsammans har vi ju kommit fram till det huvudspåret. Jag tror på besked från den siste fordringsägaren under måndagen, säger Patrik Andersson, som tog på sig ordförandeskapet förra sommaren.

Mora IK bildades hösten 1935. Den kyliga våren 2013 genomlider klubben sin värsta kris någonsin.

Mora IK kan bli den andra ishockeyklubben i Dalarna som försätts i konkurs.

– Det har lite att göra med hur kontrakten är skrivna. Antagligen är de anpassade till Hockeyallsvenskt spel. När Björklöven gick i konkurs för några år sedan fick spelarna gå, berättar Sven-Åke Petters, ordförande i Dalarnas Ishockeyförbund.

Falu IF gick i konkurs 1994

Mora kommun och ett antal fordringsägare är i stort sett tvingade att ställa upp med pengar i kväll om inte föreningen ska försättas i konkurs.

– Blir det konkurs flyttas laget ner till en regional serie, alltså till division I, säger Sven-Åke Petters,

Spelarna är vid en konkurs fria att gå till vilken klubb de vill.

Personal i klubben måste sägas upp. Basen för ishockeygymnasiet försvinner, liksom ett av "benen" till en eventuell framtida Multihall.

Socialdemokraterna och centern har egen majoritet för att kunna driva igenom ett köp av fastigheten som ishallen står på.

Moderaterna och folkpartiet tycker de har fått för lite information.

– Vi har ju fått ishallen i knäet i vilket fall som helst, har det moderata oppositionsrådet Malin Höglund konstaterat.

I beslutsunderlaget inför kvällens sammanträde framhålls att det i grunden är "ett naturligt kommunalt åtagande att äga och driva en ishall även om det inte finns några sådana skyldigheter".

Även vid en konkurs kvarstår behov av att rusta upp hallen för 14 490 000 kronor.

I beslutsunderlaget konstateras också att nettokostnaden för driften av hallen inte kommer att öka efter ett kommunalt övertagande. "Detta förutsätter dock att det finns en hyresgäst i anläggningen som kan betala en hyra i nivå med de intäkter som transfererats under 2012".

– Det måste finnas förutsättningar att Mora IK kan betala hyran, säger Malin Höglund.

Kristdemokraterna kommer att yrka på bordläggning, då krävs röster från en tredjedel av ledamöterna, förklarar Birgitta Sacrédeus (KD).

– Orsaken till vårt yrkande är alla kreditgivarna inte är med på ackordsuppgörelsen ännu. När vi vet om bankerna efterskänker 90 procent av lånen har vi den uppgiften i beslutet. Kommunen saknar en plan B ifall inte alla ställer upp. Beslutet i kommunfullmäktige kan inte fattas innan vi vet ifall alla långivare verkligen ställer upp, säger Birgitta Sacrédeus.