Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

...och nu vill MP kallas Jobbpartiet de gröna

Det fanns en tid när MP stod för ränteförbud, medborgarlön, EU-utträde, friår, betygsförbud och arbetstidsförkortning. Det var då det. Nästa parti att strömlinjeforma sitt partiprogram är uppenbarligen det tidigare så vildvuxna maskrospartiet.

MP har i praktisk politik inriktat sig på samregerande och pragmatism, det visar sig i många kommuner och landsting. Att MP tillsammans med alliansen håller SD borta från inflytande i flykting- och invandringspolitiken är bra.

Partiprogramsgruppen inser att steget till ett bredare politiskt intresse går via den i svensk politik centrala jobbfrågan. Den skriver i DN att "Sveriges välstånd och utveckling bygger ytterst på välutbildade och arbetande människor, på ett mångsidigt och tekniskt högt utvecklat näringsliv, stöttat av en fungerande välfärdssektor".

Någon däremot? Skulle inte tro det, va?

Tidigare partiprogram har inte direkt framhållit "näringsliv, arbetsmarknad, framtidsinvesteringar, forskning, kompetensförsörjning och kommersialisering av innovationer" samt "stärkta möjligheter för människor att starta och driva företag".

MP förnyar sin invit till alliansen att diskutera "järnvägens problem, bostadsbristen och de sjunkande skolresultaten", men lär knappast få förhandla sakpolitiskt förrän eventuellt efter valet 2014.

Utkastet till nytt partiprogram för MP utgör ett intressant positionerande i ett politiskt landskap där alliansen kandiderar samlad och oppositionen orienterar sig efter en mitt som förskjutits i liberal riktning.