Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och de nominerade är...

Vilka fantastiska byggnader det finns i Dalarna! Och vilket engagemang ni läsare visat. Kandidater i omröstningen om vilken som är länets finaste hus har strömmat in från Grövelsjön i norr till Avesta i söder, jag vill sätta mig i bilen, åka runt och uppleva hus jag inte visste fanns. Tack för alla tips!
Omröstningen är avslutad.

Annons

Det var så klart några objekt som omnämndes särskilt ofta, allra bäst gillar ni äldre hus. De fem hus som nominerats flest gånger är samlade här intill och aspirerar alla på utmärkelsen "Dalarnas vackraste byggnad". Rösta på din favorit!

Ornäsloftet, Borlänge

Ornäsloftet, eller Ornässtugan, på Ornäs gård ligger i Borlänge. Gården finns nämnd i skrift första gången redan 1368.Ornäsloftet är ett exempel på senmedeltida timmerbyggnadskonst och loftbyggnaden har tidigare ingått i en kringbyggd stormansgård. Bergsmannen Stig Hansson uppförde loftet och det fungerade som sommarhus och gäststuga. Mest känt är Ornäsloftet för den roll det spelade under Gustav Vasas äventyr i Dalarna. Då Gustav Vasa 1521 var på flykt undan danskarna gömde han sig på Ornäs men blev förrådd av gårdens ägare Arendt Persson, dennes hustru Barbro Stigsdotter räddade Gustav Vasa som, enligt sägnen, lyckades undkomma sina förföljare genom att fira sig ut genom dasset.

Villa Hanson, Falun

Få har som arkitekten Jack Hanson satt sin prägel på Dalarna. Hoppbackarna och polishuset i Falun. Folkets hus, Maserhallen och Banverket i Borlänge och Sankt Davidsgården i Rättvik. Landmärken, och ett axplock av byggnader signerade arkitekt Jack Hanson. Många av hans byggnader har nominerats i den här tävlingen - allra flest bidrag gäller hans privata villa som han flyttade in i 1963 och där han fortfarande bor kvar. Här har han låtit sig inspireras av japansk byggnadskonst och den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright, som Hanson studerat noga, bland annat genom besök vid Lloyd Wrights olika byggnader i USA. Villa Hanson som huset på Bergalid heter, är byggt i U-form runt en skyddad terrass. Konstruktionen är i limträ med utfackningar av trä och glas.

Zorngården, Mora

År 1886 inköpte Anders Zorn en tomt bredvid Mora kyrka och flyttade dit en stuga från sin morfars gård. När makarna Zorn beslutade att flytta hem efter flera år utomlands byggdes stugan om och till efter Anders Zorns ritningar. Gården gestaltades i nationalromantikens stil och fick ett delvis fornnordiskt utseende.År 1910 var alla tillbyggnader klara och Zorngården hade fått det utseende som den har än idag. Anders Zorn var mycket teknikintresserad vilket innebär att exempelvis köket innehåller en av Sveriges första varmvattenberedare. Huset uppvärmdes redan 1898 med centralvärme och förfogade över rinnande varmt och kallt vatten. 1911 installerades telefon med nr. 4.

Stationshuset i Vansbro

Stationshuset i nyrenässansstil ritades av arkitekt Erik Lallerstedt som utformade samtliga byggnader längs den dåvarande järnvägslinjen mellan Ängelsberg och Vansbro. Huset stod klart 1899.Den 10 december 2011 gick sista persontåget mellan Borlänge och Malung och sedan lades persontrafiken ned.I dag står huset oanvänt, det ägs av Vansbro kommun.

Älvdalens tingshus

Huset började byggas 1912 för Älvdals tingslag och invigdes 1913.Arkitekt var Edward Dahlbäck från Falun och entreprenör byggmästare J. Eriksson från Stora Tuna. Kostnaden gick på 75.000 kr inklusive möblering. Över huvudentrén står texten "Land skall med lag byggas." ingraverad.1974 flyttade tinget till Mora och 20 mars 1977 hölls invigningen av biblioteket i det gamla tingshuset.

Annons