Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obehagligt att bli tillskriven åsikter

Annons

I tisdagens Dala-Demokraten finns vad som i den politiska retoriken brukar kallas en halmgubbe.

Det är jag som utsätts för halmgubben, det vill säga rent hittepå om mina åsikter och sedan kritik mot dessa påhittade åsikter.

Det är riktigt obehagligt.

I min måndagskrönika om lokaljournalistikens utmaningar skrev jag att DD:s framtid inte har kunnat säkras trots de drygt 150 miljoner som DD fått i presstöd de senaste tio åren. Det får DD:s förre kulturredaktör Bo Degerman att utmåla mig som någon som inte har problem med presstöd så länge de tillfaller min arbetsgivare, samt att uppmana mig att granska Dalarnas Tidningars ägare Mittmedia.

Bilden av att jag skulle vara motståndare till presstöd i allmänhet är direkt felaktig. Jag har i tio år drivit opinionsjournalistik för presstöd, av demokrati- och mångfaldsskäl.

Det här är väl känt för Degerman, som bekvämt nog väljer att glömma bort att han debatterat min hållning med mig tidigare. När jag förklarade att jag skulle verka för högre presstöd till DD, så att DD skulle slippa stänga sin kulturredaktion på somrarna, raljerade Degerman över detta i DD: "Tjosan. Vi får väl se vad det blir av den övertron på den egna förmågan."

Oavsett om jag skulle förklara att jag är för eller emot presstöd, kan man tydligen vara säker på en sak:

Jag kommer att få kritik för det i DD.

Degerman far också ut i angrepp på Mittmedias "publicistiska makt och det fria ordet som en privatägd handelsvara", trots att han vet att Mittmedia inte alls ägs av privatpersoner, utan av ideologiskt motiverade liberala stiftelser.

Degerman klistrar också på DT:s ledarsida en partibeteckning som om DT i likhet med DD skulle ha ett politiskt parti bland ägarna - vilket DT alltså inte har.

Mittmedia har hittills använt sin "publicistiska makt" till att bli landets största publicist av lokaltidningar med socialdemokratisk åsiktsjournalistik.

Jag tycker det är helt rätt av Mittmedia att säkra åsiktsmässig mångfald i journalistiken och att ta emot stödet som staten inrättat för det.

Jag tycker det är av stort värde att Degerman bereds möjlighet att fortsätta att föra ut sina felaktiga påståenden om vad debattmotståndare tycker.

Han får dock räkna med att jag svarar.