Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obduktioner avslöjar: Stor omfattning av tjuvjakt på varg

Nästan var tionde varg som obduceras vid Statens veterinärmedicinska anstalt har dödats illegalt eller har gamla skottskador. Det rapporterar SVT Värmland, som också skriver att så mycket som ett 50-tal vargar om året dödas illegalt.

Annons

Sedan 2005 har 447 vargar obducerats på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Enligt SVT Värmland ger obduktionerna tydliga belägg för att det pågår illegal jakt runtom i landet.

Av de 447 obducerade vargarna var åtta stycken illegalt dödade och 27 stycken hade gamla skottskador. De flesta av vargarna ska komma från Dalarna och Värmland.

Läs också: Tjuvskjuten varg hittades vid kraftverk

– Det har ju funnits licensjakt nu några år så det finns ju en legal jakt och även skyddsjakten är ju legal. Men om det är ett djur som är påskjutet och skadat ska det göras eftersök och vi har i stort sett inga rapporter där en påskjuten varg under licensjakten är skadad och sedan inte hittas. Så man kan nog misstänka att de flesta djur som har gamla skottskador är påskjutna på ett illegalt sätt, och framför allt om det är hagel, eller väldigt klena hagel som man använder vid fågeljakt, då är det ganska uppenbart, säger Erik Ågren, viltpatolog och biträdande statsveterinär på SVA till SVT Värmland.

Läs också: Jägarnas riksförbund kritiska efter varginventeringen: "Vi är oroade för framtiden"

Vargforskaren Håkan Sand säger till SVT Värmland att även om han bedömer att dödligheten på grund av illegal jakt har minskat procentuellt de senaste åren så faller fler vargar offer för tjuvjägare i jämfört med början på 2000-talet.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Annons