Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama övergav sina ideal

Annons

Jag erkänner att jag grät framför teven den där novembernatten för snart fem år sedan.

Jag satt där och insåg under rösträkningen att Barack Obama skulle bli USA:s 44:e president och jag grät av tacksamhet för att jag trodde att det skulle betyda bra saker.

I nästa vecka kommer Obama till Sverige och alla verkar så glada över det att vi helt glömt att anledningen är att Vladimir Putins Ryssland genom att ge tillfällig asyl till Edward Snowden för en gångs skull valt att inte torpedera demokratiska ideal.

Sverige skulle inte tramsa med sån't, tycks Obama tänka, här skulle vi aldrig skydda någon som avslöjat hur USA i hemlighet spionerar på alla med facebook-konto eller google-mail.

Det skulle vi väl förmodligen inte heller.

Även om många höjde på ögonbrynen när Barack Obama fick Nobels fredspris efter knappt ett års presidentskap, trodde vi på honom när han sade att han skulle stänga Guantánamo, trodde på hans engagemang mot tortyr, för Genèvekonventionen. Nu må det vara en bistert låg ribba för människorätt, men vi jämförde ju med Abu Ghraib.

"Vi förlorar oss själva när vi kompromissar med de ideal vi vill försvara", sade Obama när han tog emot priset där i Oslo.

Antingen är han nu så förlorad att han aldrig kommer återfinnas eller så hade han aldrig några ideal att försvara.

För sanningen är att USA inte i modern tid haft en president som så konsekvent ignorerat mänskliga och medborgerliga rättigheter.

Avslöjandena om att presidenten har en "dödslista" utifrån vilken han själv väljer vilka enskilda människor, också amerikanska medborgare, som ska mördas, är bara en detalj i raden.

Att alla vuxna män som dödas av drönare räknas som terrorister innebär också att ingen har en chans att veta hur många oskyldiga förbipasserande som stryker med.

Nyligen dömdes Chelsea Manning till 35 års fängelse för att ha läckt hemligstämplat material.

Vilket straff fick de amerikanska soldaterna i filmen som hon läckte, de som skrattande obekymrat pricksköt barn, kvinnor, obeväpnade?

Att avslöja krigsbrott betraktas som värre än att utföra krigsbrott.

I våras fick Obama igenom National Defense Authorization Act, som ger presidenten själv rätt att beordra någon fängslad utan tidsgräns utan att åtala eller anklaga dem för brott. Ja, exakt så.

Obegränsad fängsling för den som misstänks för terrorism eller för att stödja terror, utan rättegång, utan rättigheter.

När historien ser tillbaka kommer detta vara vad man ser av Obama. Han må ha varit progressiv i en del frågor, men han avskaffade viktiga grunder för demokratin.

Hoppas de har ett mysigt möte med fina fotomöjligheter, han och Reinfeldt.