Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

O-Ringen tillbaka till Sälen

Nu är O-ringen 2016 tillbaka i Sälen, det avslöjades vid en presskonferens i dag. Den senaste tidens turbulens om ersättningen mellan arrangörsklubbarna i Dalarna och O-ringen AB har lösts.

För två veckor sedan fråntogs Sälen O-Ringen 2016 som skulle flyttas till Valdemarsvik i Östergötland. Nu får Sälen tillbaka arrangemanget och dalaarrangörerna ser ut att få den största ersättningen i O-Ringens historia.

Samtidigt erkänner O-Ringenbolaget att de använde Valdemarsvik som ett "verktyg" för att nå en lösning i förhandlingarna med dalaarrangörerna.

– Vi hamnade i en utpressningssituation i förhandlingarna med Sälen. För att komma vidare tvingades vi använda oss av en exklusiv metod som gick ut på att Valdemarsvik var aktuellt att ta över arrangemanget 2016, avslöjar Stefan Blomgren, styrelseordförande i O-Ringen, som inte ser Valdemarsvik som ett spel för galleriet.

– Nej, men vi har hela tiden fortsatt förhandla med dalaklubbarna om O-Ringen i Sälen och nu har vi kommit fram till en lösning.

Hur tror ni orienteringsklubbarna i Valdemarsvik upplever den här situationen?

– Bra, hoppas jag. Vår förhoppning är att O-Ringen ska arrangeras i Östergötland 2018, svarar Blomgren.

Det som fick de 18 dalaklubbarna att acceptera anbudet var en ny fördelningsmodell som presenterades av O-Ringen.

– När vi inledde förhandlingarna hade dalaklubbarna ett bud som handlade om ersättning på mellan nio till tio miljoner kronor. Enligt den nya modellen får de cirka sju och en halv miljoner kronor om alla deltagarprognoser stämmer in. I så fall får dalaarrangörerna den högsta ersättningen i O-Ringens historia, säger Stefan Blomgren, som inte anser att O-Ringens varumärke tagit skada av den senaste tidens röra kring arrangemanget.

– Vi har ett starkt koncept som kommer att leva vidare.

Gunnar Löfkvist, som representerar dalaklubbarna vill inte kommentera de nämna summorna utan säger:

– Båda parter är nu överens om en ny fördelningsmodell. Nu fokuserar vi oss på att arrangera ett bra O-Ringen i Sälen 2016. (TT)