Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyttigt och kul på halkbanan för SPF:are

Annons

Nyttigt och riktigt kul var övningen på halkbanan på Ingarvet som sju medlemmar i SPF Seniorerna Falun nyligen genomförde. Och riktigt smickrande för seniorerna, eftersom de fick beröm för sin riskmedvetenhet och erfarenhet.

I en lång rad körde man ut mot halkbanorna, en och en i varsin bil. Först till rakbanan för att testa bromssträckan i 50 respektive 70 kilometer i timmen, först på torr bana sedan på en vattenindränkt.

– Kör till konerna där och bromsa sen allt vad du kan, löd instruktionen.

Och det gjorde man och fick några tankeställare.

Så höjdes svårighetsgraden då en lastbil i form av en rad koner placerades på våtbanan, så att man dels skulle gasa upp i 70 km, sedan tvärbromsa och gira undan för lastbilen. Lite skrämmande först, men efter några varv kändes det bättre.

Det skulle bli ännu svårare, nästa bana innehöll två vattendränkta kurvor. Där gällde det att hålla till höger som vanligt och som en överraskning också där gira undan för hinder. För att försvåra ytterligare fick man handbromssladda i kurvan och sedan häva sladden. Det fungerade inte för alla eftersom många körde moderna bilar med antisladdsystem.

På det hela taget var det en nyttig övning för seniorerna som tog körkort innan halkbanorna ens var uppfunna!

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel