Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt tänk ska spara pengar

– Mycket går på rutin, men genom att tänka i nya banor kan vi både spara pengar och ge bättre service och högre livskvalitet till de Leksandsbor som vi hjälper.
Det säger Kenneth Dahlström (C), ordförande i utskottet vård och omsorg.

Det är ingen nyhet att vård och omsorg i år kommer att redovisa ett underskott på cirka 13 miljoner kronor.

För att få ekonomin i balans har hela verksamheten nu genomlysts och i går fick politikerna en första presentation av vård och omsorgschef Agneta Ivåker.

Och genomlysningen visar att det finns områden där man kan spara. Inga stora klumpsummor, men "många bäckar små".

Kenneth Dahlström (C) är ordförande i utskottet vård och omsorg.

– Mycket handlar om hemtjänsten och hur vi arbetar där. Vi har till exempel mellan sex och åtta personer i kommunen som behöver cirka tio besök per dygn.

– Deras trygghet och livskvalitet skulle kanske bli bättre om de bodde på ett särskilt boende i stället och vi skulle kunna jobba mer kostnadseffektivt, säger Kenneth Dahlström.

Det finns i dag andra kommuner i landet som har policyn att den som behöver någon form av nattlig tillsyn måste bo på särskilda boenden - Leksand kan komma att införa liknande bestämmelser.

Dahlström är dock noga med att betona att man måste följa den lagstiftning som finns.

– I den står att vi är skyldiga att ge "rimliga levnadsvillkor till en rimlig kostnad", sen får man se hur långt det kan tolkas.

Dagverksamheten är ett annat område som Kenneth Dahlström vill titta extra på.

– Den verksamheten har av tradition varit kopplad till vårdande insatser eftersom personalen haft undersköterskeutbildning. I dag är det kanske mer pedagogik än vård som behövs.

– Jag har länge önskat att sammanföra dagverksamheten med vuxenutbildningen och företag i Leksand. Ett sådant samarbete skulle gynna oss alla, fortsätter Dahlström.

När ska alla dessa olika besparingsåtgärder vara genomförda?

– De kommer att ske successivt - realistiskt kommer det att ta hela nästa år innan allt är åtgärdat.