Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt skid-VM i Falun 2025 är målet

Drygt 150 personer kom på informationsträffen som ägarna till nya Beyond skiing Foundation 2019 - Svenska skidförbundet, Visit Södra Dalarna och Falu kommun - bjöd in till på måndagen.
– Tillsammans ska vi arbeta mot ett nytt skid-VM i Falun 2025, säger Johan Sares, längdchef på Svenska skidförbundet.

Annons

Inför skid-VM i Falun bildades nätverket Beyond skiing Foundation 2015, som hade cirka 450 medlemmar i form av företag och organisationer.

Nu kommer nätverket att leva vidare i ny tappning, med nya ägare.

På måndagen presenterades det nya konceptet i samband med en träff i Lugnetkyrkan för tidigare medlemmar.

Och huvudmålet var tydligt:

– Vi vill ha skid-VM till Falun igen, och målet är att en VM-ansökan ska skickas in 2019 för att få VM 2025. Den kraft som samarbetet inom Beyond skiing skapade vill vi hålla liv i även fortsättningsvis, det är jätteviktigt, säger Johan Sares.

Målsättningen med Beyond skiing Foundation 2019 är också att vidareutveckla de årliga världscuptävlingarna i Falun, att skapa förutsättningar för ett talangprogram för utveckling av de nordiska grenarna och att stödja Falun/Dalarna att vara en del i Sveriges kommande vinter-OS-ansökan.

Företaget Clockwork bemanning och rekrytering blev först med att teckna sig för ett nytt medlemskap.

Nya Beyond skiing Foundation får Svenska skidförbundet som huvudägare med 70 procent, Visit Södra Dalarna tar hand om 20 procent och Falu kommun får 10 procent.

Det är också klart att skidförbundet blir huvudägare i nya Svenska skidspelen AB med 51 procent, skidspelsföreningarna blir delägare med 40 procent och Falu kommun tar hand om 9 procent.

Det operativa arbetet i bolaget kommer att ledas av Anki Kjellberg. Johan Sares kliver in som vd i bolaget och styrelsen består av Niklas Carlsson, ordförande, Johan Gräfnings, Tommy Höglund, Lasse Strand, Lotta Jansson och Dan Nygren.

Genom att skidförbundet blir huvudägare i både Svenska skidspelen och Beyond skiing knyter man nätverket närmare de årliga världscuptävlingarna i Falun och till landslagsverksamheten för längdskidor.

– Vi måste hela tiden utveckla vår verksamhet och hitta nya möjligheter för tillväxt. Det är viktigt att vi har fler ben att stå på. Nu går vi in som huvudägare till de här bolagen och blir därmed också mer operativa, säger Johan Sares.

Svenska skidförbundet gör också några andra intressanta förändringar i organisationen.

Förre storåkaren Anders Södergren har anställts som sponsorcoach.

– Vi vill utöka vårt samarbete med sponsorerna, säger Johan Sares.

Klart är också att vallalagen flyttas från Östersund till Falun.

– Vi ser Falun som vår hemmaplan, säger Johan Sares.