Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt rekord - igen

Dalarnas Auktionsbyrå slår rekord på löpande band.
Vid helgens kvalitetsauktion klubbades utrop för totalt 2,6 miljoner kronor.
– Vi hade bland annat gott om fint allmoge och sålde exempelvis en dalmålning för 64 000 kronor, berättar Pontus Gärdskog vid aktionsbyrån.

Annons

När det i våras var kvalitetsauktion i Budhuset i Borlänge så såldes gods för 2,3 miljoner kronor. Något som innebar nytt rekord för Dalarnas Auktionsbyrå.

Ett rekord som dock inte varade längre än till nu då helgens kvalitetsauktion nådde nya rekordhöjder. Totalt klubbades då de drygt 1100 utropen för 2,6 miljoner kronor, och då innehöll auktionen även flera återrop vilka alltså inte bidrog till rekordnoteringen.

– Det gick verkligen jättebra i helgen, delvis mycket beroende på att vi hade en hel del riktigt fint allmoge och dessutom intresserade kunder från hela landet. En dalmålning från Rättvik klubbades för 64 000 kronor och ett väggskåp från Lima gick för 16 000 kr. Över huvud taget känns det som det är lite friska vindar kring allmoge i dag, menar Pontus Gärdskog vid Dalarnas Auktionsbyrå.

Samtidigt som gamla allmogemöbler drog till sig intresse sålde även modernare möbler bra.

– Vi hade bland annat ett soffbord samt 12 stolar tillverkade vid Svenskt Tenn och de gick för 37 500 respektive 31 000 kronor. Faktum är att det vara riktigt bra priser överlag och den stora rysaren blev en omärkt brännvinssked i koppar som ökade från utropets 800 kr till 14 000. Även om skeden var omärkt så är det väldigt ovanligt med brännvinsskedar i koppar, förklarar Gärdskog.

Att det är snurr på auktionerna idag kan dels ses som ett bevis för svenska folkets ökande intresse för antikviteter, dels ett kvitto på att man som auktionist jobbat rätt.

– På senare tid har vi satsat målmedvetet på marknadsföring och det är något som verkligen lönat sig. det har bidragit till att vi fått in såväl bättre föremål som fler kunder, säger Pontus Gärdskog som redan dagens efter Höstkvalitén är i färd med nästa auktion.

– Ja, söndagens auktion är redan glömd. Jag jobbar redan för fullt med stadsauktionen den 18 november och sedan Lilla Kvalitén den 16 december. Till den senare har vi redan fått en hel del riktigt bra, bland annat en spännande silversamling.