Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt projekt för att rusta stationsbyggnaden i Vansbro: "Kan bli boende för ensamkommande flyktingbarn"

Vad ska hända med den vackra stationsbyggnaden i Vansbro.
Den frågan har stötts och blötts i många år.
Nu ska en ny utredning sättas i sjön för att ta fram en kostnad för nödvändig renovering och framtida användning av järnvägsstationen.

Annons

– Det har ju gjorts utredningar på utredningar genom åren och nu handlar det i första hand om att vi har begärt att kommunstyrelsen ska avsätta 100 000 kronor för att ta fram ritningsunderlag och kostnadsberäkningar, säger kommunens samhällsbyggnadschef Thomas Carlsson.

I direktiven man fått från kommunstyrelsen ingår bland annat att entréplanet bör inrymma några publika verksamheter som till exempel café, turistbyrå eller liknande. Våning 1 bör i första hand användas till boende för ensamkommande flyktingbarn, men även annan typ av boende. Boendet ska med enkla åtgärder kunna iordningställas till kontor, då behovet av boendeplatser inte längre finns. Vindsvåningen bör användas för verksamheter med koppling till boendeverksamheten.

– Vi vet ju redan nu att byggnaden har stora behov av renovering med stambyten och ny ventilationssystem, säger Thomas Carlsson.

Han påpekar att byggnaden är kulturminnesmärkt och föreslagen att förklaras som byggnadsminne av länsstyrelsen och ska därför underhållas och bevaras. Därför krävs det även extra försiktighet vid en renovering.

Vansbro stationshus har i många år stått mer eller mindre tomt och outnyttjat. Endast mindre delar är uthyrda för kontorsverksamhet. Under många år har det skrivits fram förslag på upprustningar och som i samtliga fall stupat på ekonomin. I tjänsteutlåtandet konstaterar Thomas Carlsson att alla tidigare kostnadskalkyler pekar på en kostnad på allt mellan 2-5 miljoner kronor. Det som nu kan vara en faktor som gör att finansiering kan klaras är det ökande behovet av boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn. Ett eget boende skulle innebära att kommunen själv äger och driver ett hem för vård och boende i stället för att köpa platser av en extern aktör.

– I ett första steg handlar det nu om att ta fram ett ritningsförslag och kostnadsberäkningar och nuläget är inget annat klart, säger Thomas Carlsson.

Utredningen ska presenteras senast vid kommunstyrelsens sammanträde den 17 maj.