Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt liv i gammal gravsten

En ny sten – eller en återvunnen.
Allt fler gravstenar återanvänds. Det kan bli billigare, men framför allt är det miljövänligare.

Annons

En grav måste skötas. Bland annat åligger det de anhöriga att resa en sten som fallit.

– Medvetenheten om ansvaret har ökat och fler väljer att återlämna graven till kyrkan, säger Rolf Bergström, kyrkogårdsingenjör i Göteborg.

Oftast överlåts även gravstenen. Den åker då till krossen, eller så får den markera sista vilan för någon annan. Något som blir allt vanligare.

I Göteborg får man själv ombesörja den nya utformningen och återmonteringen. I Jönköping kan man köpa den tjänsten från kyrkan.

Kyrkogårdsförvaltningen i Jönköping är miljödiplomerad och att återvinna gravstenar ligger i linje med förvaltningens policy.

– Man slipper långa transporter och brytningen av sten som förstås är resurskrävande, säger Göran Rundqvist, biträdande kyrkogårdschef i Jönköping.

Svenska kyrkan uppmuntrar sina församlingar att erbjuda gamla stenar.

– Vi vill nå dem som kan tänka sig att välja sten utifrån ett annat synsätt: att den inte måste vara ny, säger Eva Grönwall, kyrkogårdskonsulent.

Svenska kyrkan uppskattar att man i snitt tjänar cirka 30 procent på att välja en gammal gravsten. Men enligt begravningsbyrån Fonus blir priset i slutänden ofta detsamma för en ny som för en gammal sten. (TT)