Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt liv i gamla skolan

- Vi hoppas att det ska komma fler barn hit, från vår by och grannbyarna. Kanske kan den nya förskolan locka någon familj att flytta hit, säger Ulrika Eriksson.

Hon är en av de anställda inom kooperativet Dalen, bybornas ekonomiska förening, som driver flera verksamheter i fjällbyn.

- Jag jobbar vanligtvis inom hemtjänsten, som vi sköter på uppdrag av kommunen. Men nu har vi haft litet mindre jobb där och då kommer jag att starta upp fritids och förskola, berättar Ulrika.

Efter en förslagstävling med en hel del inlämnade bidrag blev namnet på förskolan Dallyan, vinnande förslag från Ulla Eriksson.

Dallyan har nu flyttat in i en av de tidigare lärarbostäderna som ligger i skolhuset. Där har man fått trivsamma lokaler, som passar bra för att hysa en mindre förskola.

Beroende på hur det hela kommer att utvecklas finns möjligheten att bygga om en av de gamla skolsalarna till förskola, om lägenheten skulle behövas som bostad.

- Kommunen och bostadsbolaget Malungshem har ställt upp på ett mycket bra sätt och hjälpt oss med lokalen för förskolan, säger Dalens verksamhetsansvariga Gun-Britt Svensson.

Att få en förskoleavdelning i den lilla fjällbyn bidrar förstås till framtidstro. Fram till i sommar fanns förskola och skola i Nornäs, grannbyn en knapp mil bort i Älvdalens kommun.

Alternativet till egen förskola i Sörsjön skulle bli att ha föreskoleplats i Sälen, och dit är det tre och en halv mil enkel väg. De som har jobb i Sörsjön skulle då behöva 14 mil om dagen för att lämna och hämta sina barn.

Då Dallyan skulle invigas så hade en stor del av byborna mött upp, gammal såväl som ung.

Dalens ordförande Gunnel Olsson gav en kort historik om kooperativets tioåriga historia. Förskola och att det på nytt finns barn i den nedlagda skolan är en milstolpe.

Kommunalrådet Kurt Podgorski hade fått uppdraget att klippa bandet, som öppnade Dallyan.

- Kooperativet Dalen är ett utmärkt exempel på lokala initiativ i landsbygden. Jag är övertygad om att fler kooperativa lösningar måste till om landsbygden och små byar ska kunna behålla någon nivå på service, menade Podgorski.

Sedan satte han saxen i det röda bandet.

- Äntligen, jublade barnen när bandet klippts och det var fritt fram att komma in i den nya förskolan och få en smakbit av tårtorna som dukats fram.

Fakta: Började med hemtjänst

Dalen startade år 2000 efter initiativ av bybor med Gun-Britt Svensson i spetsen. Hon är verksamhetsansvarig.

Verksamheten började med hemtjänstuppdrag i Sörsjön med omnejd för Malung-Sälens och Älvdalens kommuner.

Kooperativet driver även kiosk, café och turistbyrå i det gamla församlingshemmet som numera går under namnet Dalen.

Där arrangeras även pubkvällar och andra tillställningar.

Fritidshem och förskola har startat i byns gamla skola, som varit nedlagd sedan början av 1980-talet.

Dalen har i dag tre anställda samt ett gäng vikarier.