Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt hopp för cancersjuka Ziya

Migrationsverket har beslutat om inhibition av nioårige Ziya Mammadous utvisningsbeslut.
– Jag ser naturligtvis positivt på beslutet, men vi har inte på något sätt rott det här i land ännu, säger Jonas Flodström, Ziyas juridiska ombud.

I slutet av förra veckan beslutade Migrationsverket om inhibition av utvisningen av den cancersjuke pojken Ziya Mammadou och hans mamma Tunzale Hasimova, till Azerbajdzjan. Det innebär att den påbörjade hemvändarprocessen stoppats och i väntan på Migrationsverkets beslut kan Ziya och hans mamma inte att tvingas från Sverige.

– Utvisningsärendet är tillfälligt stängt och ärendet om uppehållstillstånd har öppnats igen, konstaterar Jonas Flodström.

Det är tack vare ny information angående Ziyas tillstånd och vårdbehov som Jonas Flodström lyckats få till stånd inhibitionen.

I hemlandet Azerbajdzjan finns bekräftad tillgång till strålnings- och cellgiftsbehandling. Det var också var skälet till Migrationsverket och Migrationsdomstolen avslog Ziyas ansökan om uppehållstillstånd, då de menade att han kan få den vård han behöver där.

Efter att Jonas Flodström haft kontakt med Ziyas svenska läkare kunde han dock konstatera att besluten grundade sig på att man helt enkelt inte hade klart för sig vilket vårdbehov Ziya har. Att det som redan tidigare var ett allvarligt tillstånd har visat sig bli värre.

– Den senaste röntgenundersökningen visar att det med klar sannolikhet är så att tumören börjat växa. Det innebär att Ziya även fortsättningsvis behöver regelbundna läkarkontroller och röntgenundersökningar. Och det måste göras av personer med neurologisk kompetens och det vet vi med oss att det inte finns i Azerbajdzjan, säger han.

Men Jonas Flodström vill dock inte ta ut något i förskott.

– Inhibitionen är ett steg framåt, men det är ingenting som definitivt leder till ett positivt beslut. Men jag är försiktigt optimistisk till att vi får det här i hamn.