Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt försök efter bakläxan

Omsorgsnämnden fortsätter sin ekonomiska kamp.
Samtidigt som årets underskott fortsätter att växa pågår samtal med kommunledningen om att få utöka budgetramen inför 2013.
Senaste "budet" är att nämnden behöver 4,7 miljoner kronor extra för att klara verksamheten nästa år.

– Det här är nu uppe för diskussion inom kommunen, säger nämndordförande Monica Forsgren (S).

Vid omsorgsnämndens förra sammanträde var ledamöterna överens om att begära nära 8 miljoner kronor extra, utöver den preliminära ram som antogs i juni.

Kommunstyrelsen uppskattade inte alls detta. Bland annat dundrade kommunalrådet Leif Nilsson (S):

– Det är helt orealistiskt och inte genomförbart.

Efter denna bakläxa har omsorgsnämnden backat och vid onsdagens sammanträde blev beslutet att i stället begära 4,7 miljoner utöver den preliminära ramen.

Tanken är att dessa pengar i första hand ska täcka merparten av de ökade kostnaderna som höjd grundbemanning inom äldreomsorgen innebär, vilket tidigare beräknats till 5,7 miljoner.

– Men i detalj är det inte bestämt var de 4,7 miljonerna ska gå, om vi får dem, säger Monica Forsgren.

Saken är nämligen den att utöver den höjda grundbemanningen i äldreomsorgen finns det även nya kostnader för utökad LSS-assistans samt för vissa beräknade extrakostnader vid övertagandet av hemsjukvården, som annars täcks av skatteväxling.

– Men kommunens budget måste förstås gå ihop, så därför nöjer vi oss med att begära 4,7 miljoner extra.

Ett frågetecken finns för om det blir något nytt nyckelfritt upplåsningssystem inom hemtjänsten/hemsjukvården, vilket kostar 1,1 miljoner kronor. Omsorgsnämnden avsåg att få med detta i driftbudgeten, via utökad ram. Men efter det distinkta beskedet från kommunstyrelsen om att miljoner måste strykas görs nu ett försök att få med nyckelsystemet i investeringsbudgeten i stället.

– Kan vi inte få igenom det som investering får vi nog vänta med att skaffa det nya systemet.

I övrigt har nämnden hopp om att förbättra det ekonomiska läget efter att konsulten Margareta Larsson hunnit genomlysa organisationen i äldreomsorgen, vilket i sin helhet ska vara klart vid nyår.

Justeringar i placering av personal lär bli ett resultat av konsultinsatsen.

– Ja, någon omorganisation kommer det absolut att bli. Men hur återstår att se, säger Monica Forsgren.

Slutligen bör det nämnas att överdraget i årets budget ser ut att landa på 7 miljoner kronor, vilket är en halv miljon mer än vid senaste prognosen. Extrakostnaden rör sig om en köpt placering enligt LSS, Lagen om stöd och service.