Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt avtal med Rindi klubbat i kommunstyrelsen

På tisdagen klubbade kommunstyrelsen ett nytt förslag till avtal mellan kommunen, Nordisk Renting och Rindi. I stora drag innebär det att avtalstiden förlängs till 2037 och att Rindi inte betalar någon hyra för 2012 och 2013, sammantaget 17 miljoner kronor.
– Dessa ska dock återbetalas under tio år från 2014 och Rindis moderbolag står för en borgen av dessa pengar, säger kommunalrådet Per-Anders Westhed.

Annons

Under flera år har Rindi i Vansbro haft röda siffror i bokslutet och läget blev akut under våren när företaget beslutade sig för att lägga ner pelletstillverkningen i Vansbro. I stort sett hela personalen varslades om uppsägning, endast de som ansvarade för fjärrvärmen skulle bli kvar.

Problemet för Vansbro kommun var att de satt fast med ett hyresavtal till Nordisk Renting där det handlade om utrustning vid Rindi för 122 miljoner kronor. Skulle Rindi gå i konkurs hade kommunen ingen inkomst på avtalet och skulle få betala drygt tio miljoner kronor om året i hyra.

Redan innan hade Rindi gjort en framställan om att kommunen skulle gå in med 60 miljoner kronor för att hjälpa företaget.

Förhandlingar inleddes och dessa har nu mynnat ut i det avtal som kommunstyrelsen klubbat och som ska vidare till kommunfullmäktige.

Bland annat handlar det om att ett nytt avtal har tecknats med Rindi Västerdala AB som löper på 25 år. Leasingavtalet med Nordisk Renting har förlängts till att gälla samma period. Dessutom får bolaget anstånd med hyran under åren 2012 och 2013 och dessa 17 miljoner ska sedan betalas tillbaka till kommunen under åren 2014 och till och med 2023.

– En viktig sak i det nya avtalet är att det ska gälla en genomrinningprincip, som innebär att Rindi ska betala samma kostnad som kommunen har för avtalet med Nordisk Renting, säger Westhed.

Sammantaget innebär detta en minskad risk för att Rindi går i konkurs, enligt Westhed. Men han vill betona att det fortfarande finns stora risker i detta, exempelvis om Rindi Västerdala AB skulle gå i konkurs.

– Riskerna är mindre och enligt de uppgifter vi fått så ska det rulla på väldigt bra och vi förutsätter att de med tiden kommer att återuppta produktionen av pellets, säger Per-Anders Westhed.

För dagen tillverkas det ingen pellets i Vansbro, däremot packas det i påsar åt fabriken i Älvdalen och av 25 anställda är nio anställda fortfarande för att göra detta.

Hur det blir med de miljökrav som riktats mot företaget vid pelletstillverkning, förutsätter Westhed att företaget kommer att följa de krav som ställs.